Toimittaja: Kari Kaulanen

Viime aikoina uutiset ovat olleet täynnä karmaisevia yksityiskohtia siitä, kuinka vanhustenhoito on retuperällä. Vanhusten määrä kasvaa, ja niin näyttää tekevän myös yksityisten palveluntarjoajien määrä.

Huolestuttava tieto on se, että niihin ei enää tahdo löytyä työntekijöitä. Yksi syy siihen on, että henkilökuntaa on liian vähän, jolloin työssä olevat joutuvat liian lujille eivätkä yksinkertaisesti jaksa.

Suuret hoivakotiketjut ottavat nyt vanhustenhuoltoa haltuunsa kunnilta. Ne ovat yrityksiä, joten niiden pitää tuottaa voittoa omistajilleen. Jotta siihen päästäisiin, asiakkaille, siis vanhuksille, on määritelty euromääräinen tuottotavoite. Vanhuksista on tullut tuotantovälineitä.

Yksi keino parantaa tuottoa on tietenkin toimia mahdollisimman vähällä työvoimalla huolimatta siitä, saavatko vanhukset kunnollista hoitoa tai jaksavatko työntekijät. Tietenkin myös kunnat joutuvat miettimään tarkoin omien palvelutalojensa työntekijöiden määrää, koska taloudet ovat tiukalla ja säästöjä joudutaan hakemaan joka suunnalta.

Yksityisten palvelutalojen määrän kasvu lienee osa tekeillä olevaa sote-uudistuksen vaikutuksia.

Jos sotessa haluttaisiin ottaa askel inhimillisempään suuntaan, ratkaisu olisi sote-pilleri, jokaiselle suomalaiselle varattu tehokas tabletti. Sen avulla ihminen voisi nukkua arvokkaasti pois tarvitsematta jäädä muiden armoille, tarvitsematta kärsiä kovia kipuja tai joutumatta makaamaan pissa- ja kakkavaipoissa.

Tietenkään sote-pilleriä ei säilytettäisi omassa lääkekaapissa, vaan sen käytöstä päätettäisiin yhdessä ihmisen itsensä ja hänen omaistensa kanssa.

Oikeasti sellainen ei käy, päättihän eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jokin aika sitten esittää eutanasian hyväksymiseksi tehdyn kansalaisaloitteen hylkäämistä.

Minulle läheinen ja tärkeä ihminen joutui muutama vuosi sitten sairaalaan vatsakipujen vuoksi. Hän oli lähes 90-vuotias, mutta pää oli yhtä terävä kuin aina. Vatsalle ei voitu tehdä mitään eikä hän pystynyt syömään, vaan sai ravintoliuosta suoneen.

Jonkin aikaa sinniteltyään hän määräsi ottamaan tipan pois ja kielsi elvyttämisen. Hän joutui odottamaan kuolemaa useita vuorokausia. Tiedän, että hän olisi mielellään nielaissut sote-pillerin, vieläpä hymy huulillaan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?