Toimittaja: Minna Siilasvuo

Viime viikolla Meän Tornionlaakson sivuilla käynnistyi kevään kunnallisvaaleihin liittyvä kirjoittelu, ja tässä numerossa se saa lisää ilmaa siipiensä alle. Ylitorniolaiset ovat jo täydessä vauhdissa, milloin lienee pellolaisten vuoro?

Totean joka kerta vaalien lähestyessä, että kunnallispolitiikka kiinnostaa minua suunnattomasti, vaikka en ymmärräkään siitä mitään. Vuosien saatossa ymmärrykseni on lisääntynyt hiukan, mutta ei varmastikaan tarpeeksi.

Arvostan suuresti ihmisiä, jotka asettuvat ehdolle kunnallisvaaleissa tai valtakunnan vaaleissa – tai missä tahansa vaaleissa, sillä nykypäivänä he ottavat kaikkien muiden riskien lisäksi riskin saada niskaansa ihan sitä itseään, tosin yleensä vain sanallisessa muodossa.

On siinäkin tosin kestämistä, varsinkin kun ulvova some-kuoro vaatii vadille milloin kenenkin päätä. Verta kentälle!

Ennen kuin kukaan ehtii ruveta kaivamaan verta omasta tai vastustajan nenästä, esitän kainon toivomuksen: pidetään vaalikirjoittelu siistinä. Terävää kynää saa käyttää, sehän vain lisää kiinnostusta vaaleja kohtaan, mutta lehden sivuilla ei mennä henkilökohtaisuuksiin.

Toivottavasti muuallakin kuin Journalistin ohjeisiin sitoutuneen paikallislehden sivuilla muistetaan pitää asiat asioina ja jättää henkilökohtaisuudet sikseen. Muuten seuraavissa vaaleissa on aina vain vaikeampaa saada ehdokkaita leikkiin mukaan.

Ja sitten ne vaalit! Kunnallisvaaleissa päätetään meitä lähinnä olevista asioista. Tulevat valtuutetut ovat juuri niitä ihmisiä, joiden neuvottelukyky, ymmärrys ja oikeudenmukaisuus ohjaavat meidän arkeamme tulevina neljänä vuotena.

Kannattaa siis äänestää, ja jos on halua vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon, kannattaa myös ryhtyä ehdokkaaksi – ihmiset sitä kunnallispolitiikkaakin nimittäin tekevät.

Nyt on hyvä hetki ryhtyä pohtimaan omaa äänestyspäätöstään. Vielä on aikaa selvittää ehdokkaiden ajatuksia monenlaisista kunnalliseen päätöksentekoon liittyvistä asioista.

Siinä pohdinnassa mekin voimme auttaa viimeistään sitten kun valmiit ehdokaslistat vahvistetaan ja julkistetaan 18.3. Meille voi lähettää ennakkoon myös asiallisia kysymyksiä, joita ehdokkailta pitäisi udella.

Vaaleja odotellessa keskustellaan. Ei huudeta vastapuolen suuhun, vaan kuunnellaan, mitä hänellä on sanottavanaan. Sitten mietitään, voisiko tuossa olla ideaa. Siitä se lähtee, yhteistyö.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?