Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Heikko tai hiljainen signaali voi olla ensioire vielä hahmottomana olevasta muutoksesta. Se heijastaa jotain sellaista, mitä ei aikaisemmin ole ollut.

Koneen Säätiö osti viime viikolla Oulun kaupungilta Sanginjoen 2500 hehtaarin metsäalueen ja lahjoittaa sen valtiolle suojelutarkoituksessa. Säätiön toiveena on, että valtio perustaa alueelle kansallispuiston.

Aluella on arvokkaat historialliset juurensa. Oulu sai metsän lahjana Ruotsin kuninkaalta kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1605.

Kansallispuistoverkoston kehittäminen sisältyy nykyiseen hallitusohjelmaa. Eri puolilla maata on vireillä hankkeita perustaa kansallispuisto suojelemaan alueen luonto- ja virkistysarvoja. Niiden lisäksi meneillään on suunnitelmia laajentaa muutamia nykyisiä kansallispuistoja, sillä alueiden kävijämäärät ovat suorastaan räjähtäneet. Kansallispuistot toteuttavat nykykuluttajan vaateita kestävästä luontomatkailusta.

Teollisuuden hankkeet ovat synnyttäneet ympäri maata lukuisia yhdistyksiä ja ryhmiä, jotka toimivat arvokkaiden alueiden suojelemiseksi ja niiden koskemattomuuden takaamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus ei asetukaan enää samaan kuvaan lyhyen ajan taloudellisten erävoittojen kanssa. Perintöämme jälkipolville kyseenalaistetaan.

Heikkojen signaalien tunnistamisen haaste on erottaa ne taustahälystä. Ne kätkeytyvät kiveen hakattujen ja meluavien totuuksien taakse kuten vaihtoehdoton rajaton talouskasvu.

Tutkijat varoittivat eläimistä ihmisiin tarttuvista viruksista vuosikymmenet sitten SARSin ja sikainfluenssan kylväessä tuhoa. He näkivät kaupungistumisen, villieläinkaupan ja massaturismin nopean kehityksen astinlautoina koronaviruksenkin aiheuttamalle pandemialle. Varoitukset tukahtuivat kasvun huumaan.

Vuosikymmeniä sitten tiedemaailma huokaili kulutusvetoista elämäntapaamme arvioidessaan, että oikeudesta puhtaaseen veteen tullaan planeetallamme taistelemaan vielä verissä päin.

Huokailut olivat yksinkertaisen yhteenlaskun loppupäätelmä. Rajalliset vesivarat ovat elämämme perusta.

Ilmaantuessaan heikko signaali kyseenalaistaa aikaisemmat uskomukset ja käsitykset tulevaisuudesta ja sen kehityskuluista.

Avataan korvat heikoille kuiskauksille.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?