Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Tässä vaiheessa paketoidaan kuluvaa vuotta.

Maailma on monin osin eri jengoilla kuin vuosi sitten. 

Hämmästelimme tuolloin Wuhanista kantautuneita uutisia nopeasti leviävästä viruksesta. Kiinalaisten kasvomaskit ja viranomaisten kovat otteet taudin hillitsemiseksi tuntuivat kertomuksilta ufoista.

Pandemia on yhdistänyt maailmaa. Ihmiskunta on yhteisen haasteen edessä. Virus on niittänyt kuolemaa niin rikkaiden kuin köyhienkin keskuudessa. Toki niin, että köyhimmät ovat saaneet kantaakseen huomattavasti suuremman taakan.

Koronan kurimuksessa elämää ja toimintaa siirtyi verkkoon. Pandemia vauhditti etätyömahdollisuuksia. Kontakteja otettiin erilaisten etäyhteysalustojen kautta. Mökki- ja asuntokauppa vilkastui haja-asutusalueilla. 

Kädentaidot, leipominen ja puutarhanhoito nostivat suosiotaan. Lentomatkustamisesta tuli pakon edessä suorastaan noloa.

Monen vauhti loppui kuin seinään. Virus kyseenalaisti arvojamme.

Ilmastonmuutos oli kuluvan vuoden kestoteema. Sään ääri-ilmiöt lisääntyivät huomattavasti. Tulvia, myrskyjä ja epätavallisen pitkiä hellejaksoja esiintyi aikaisempaa enemmän. Keskilämpötilat rikkoivat ennätyksiä. Meillä viime kevään suuret lumimassat tuskin jäävät ainoiksi tulevaisuudessakaan.

Ilmastomuutos oli myös yksi tänä vuonna kukoistaneiden salaliittoteorioiden aiheita. Eliitti yrittää huijata kansaa, eikä todellista vaaraa ole. 

Kyseisiin teorioihin voidaan suhtautua viihteenä, mutta vakavasti otettuina ne nakertavat yhteiskunnan peruspilareita. Euroopan komissio ja UNESCO julkaisivat materiaalia tunnistaa salaliittoteorioihin perustuvia väitteitä ja suhtautua niihin.

Myös populismi sai paljon palstatilaa eri tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Monimutkaisia teemoja pelkistettiin mustavalkoisiksi, vain yksiulotteisiksi, helposti ratkaistaviksi ongelmiksi.

Keskustelukulttuurimme sai kuluneena vuotena ikäviä ja vaarallisiakin piirteitä. Ajoittain julkiset keskustelut muistuttivat sodankäyntiä. Pelko kahlitsi mielipiteenvapautta. Sananvapaudelle haettiin rajoja suvaitsevaisuuden nimissä.

Murrosajasta huolimatta toivokaamme ensi vuodelle Veikko Huovisen sanoin, että ”hyvä kuitenkin täällä päällimmäisenä keikkuisi”.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?