Toimittaja: Kaisu Niska

Lopultakin se tuli. Kevät. Lumi alkoi sulaa kohisten auringon lämmössä, vaikka vielä kolme viikkoa sitten vaikutti siltä, että tämän talven lumet eivät sula koskaan. Kevätkään ei tule koskaan, on kylmää ja aina vain sataa lisää lunta.

Yhtäkkiä tilanne muuttui. Kevät suorastaan hyökkäsi Tornionlaaksoon. Lintuja bongailevat ovat nähneet jo pitkäpyrstöisen västäräkinkin Ylitorniolla. Myös koirankakat ovat paljastuneet teiden varsilla, mikä tarkoittaa että keltaisen lumen sijasta puhutaan taas siitä itsestään.

 Aurinko ja lämpö ovat kuitenkin saaneet ihmiset jälleen hymyilemään valoisasti, jopa koirankakoista huolimatta.

Lisää valoa lupailee alueelle myös työ- ja elinkeinoministeriön uunituore raportti, joka kertoo, että Lapissa otetaan koko maan vertailussa suurinta kasvuloikkaa. Tosin suurin kasvuloikka ei kohdistu tänne läntiseen Lappiin eikä Tornionlaaksoon, vaan Tunturi-Lappiin, Itä-Lappiin ja Pohjois-Lappiin. Mutta myös meille on luvassa elinkeinotoiminnassa kasvua.

Toimialoissa eniten kasvua tekevät matkailu, kaivosteollisuus ja biotalous. Myös rakennusalalla ja metsäteollisuudessa riittää töitä. Viimeisen vuoden aikana Lapin yrityksistä peräti 40 prosenttia on palkannut uutta työvoimaa ja uskoo edelleen henkilöstömääränsä kasvattamiseen.

Töitä on tarjolla aiemmin mainittujen alojen lisäksi myös sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Mutta – töiden tarjoamisen ja työntekijöiden löytymisen välillä on omituinen ristiriita. On vaikea ymmärtää, että Lapissa on yli 10 000 työtöntä, mutta samanaikaisesti monilla aloilla on työvoimapula. Esimerkiksi matkailuala houkuttelee Lappiin ulkomaalaisia työntekijöitä, koska Suomesta ei saa työvoimaa.

Tämä on käsittämätön yhtälö. Kun tätä ajattelee, tulee väkisinkin mieleen, onko paljon parjatulla aktiivimallilla sittenkin tarvetta. Vai onko syynä yksinkertaisesti se, että ihmiset ovat kouluttautuneet väärille aloille? Lähinnä tulee mieleen tietotekniikka, internet ja pelit, jotka houkuttelevat ainakin nuoria.

Moni nuori taitaa haaveilla tekevänsä bisnestä nettipelien maailmassa, nettipokerissa nettikasinoilla.

Millä keinoilla nuoret saataisiin hakeutumaan noille kasvaville elinkeinoaloille?

Kas, siinäpä pähkinä pohdittavaksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?