Toimittaja: Minna Siilasvuo

Saimme itsenäisyyspäivänä puolisoni kanssa arvokkaan huomionosoituksen, kun meille myönnettiin Pellon kunnan kulttuuripalkinto. Tieto palkinnosta tuntui aluksi aika hämmentävältä: mitä me olemme muka tehneet ansaitaksemme moisen kunnian?

Ensimmäisen ällistyksen laannuttua ymmärsimme, että palkinto ei ole tarkoitettu yksin meille, vaan palkitsemisen aihe on juuri nyt tässä teidän luettavananne: ikioma paikallislehti!

Mistäpä muualta ihmiset saisivat lukea kotiseudun pienistä tapahtumista, kuten vaikkapa päiväkodin lasten jouluvalmisteluista, piparkakkujen koristelusta tai paikallisten kuorojen konserteista?

Paikallislehti on paikalla yhtä lailla Lahjalauantaissa, Pakettirallissa, jääkiekko-ottelussa kuin kunnanvaltuuston kokouksessa.

Silloin kun joku tapahtuma ylittää maakunnallisen uutiskynnyksen, ollaan taatusti tärkeiden asioiden äärellä. Ja silloin kun valtakunnallinen uutiskynnys ylittyy, on todennäköisesti tapahtunut jotakin hyvin ikävää. Jotain sellaista, mikä olisi mieluusti saanut jäädä tapahtumatta.

Lainaan tässä ylitorniolaisia kulttuuripalkinnon saajia Jaana ja Virpi Peitsoa todeten, että on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi. Siltä pohjalta on hyvä ponnistaa eteenpäin. Nyt koen, että paikallislehden tekemä työ on nähty ja kuultu.

Lehden synnyttäminen on jokaviikkoinen ponnistus, jossa tahti kiihtyy loppua kohden. Toisinaan kaikki sujuu kuin tanssi, ja kaikki tuntuu helpolta. Aika usein käy kuitenkin toisin. Aikataulut pettävät, haastattelupyrkimykset valuvat hiekkaan eikä aika riitä monimutkaisiin asioihin perehtymiseen.

Joka viikko se kuitenkin tulee, eikä valvominen toivottavasti näy lopputuloksesta. 

Toimittajat rientävät eeskahtaalle toteuttaessaan juttupyyntöjä ja metsästäessään kiinnostavia aiheita ja ihmisiä. Avustajat kirjoittavat omista kiinnostuksen kohteistaan.

Lehden tekemiseen tarvitaan muutakin kuin toimittajien ja avustajien työtä. Ilmoitusmyyjä myy ilmoitustilaa. Taittajat valmistavat ilmoitukset ja kokoavat lopuksi jutut, kuvat ja ilmoitukset lehden sivuille kuin palapelin.

Me kaikki lehdentekijät olemme saaneet kulttuuripalkinnon, ja siitä me kiitämme lukijoita. Lopuksi lainaan Markus Kangasta, joka myös sai Ylitornion kulttuuripalkinnon: ”Met tornionlaaksolaiset olema kuninkhaita kaikki!”

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?