Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Meistä jokainen on monikielinen. Sanojen ohella käytämme ilmeitä, eleitä ja kehonkieltä viestiemme välittämiseen. Asenteemme ja tunteemme välittyvät vastapuolelle kehomme kautta. Viestimme olemuksellamme koko ajan tietoisesti ja tiedostamattamme. 

Tämä on meidän olemuskieltämme, alkuperäisintä äidinkieltämme. 

Sosiaalisen median myötä olemme yhä useammin tilanteessa, jossa emme ole kasvotusten keskustelukumppanimme kanssa. Nettikeskusteluissa olemme sanojemme varassa. Hymiöt ja emojit pyrkivät tosin opastamaan vastapuolta viestiemme oikeaan tulkintaan, mutta nekään eivät välitä äänenpainojamme.

Sosiaalisen median oli tarkoitus yhdistää koko maailmaa. Vuosien saatossa on käynyt myös päinvastoin.

Vihapuhe on viestintää, joka levittää tai lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan. Se jakaa ihmisiä kuin sotajoukoiksi toisiaan vastaan. Se rapauttaa ihmisten keskinäistä luottamusta. Demokratia menettää kivijalkansa, kansalaisten uskon vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Netissä jaettu vihapuhe on poikinut sanojen lisäksi tekoja. Missä sanat loppuvat, väkivalta alkaa. Miten tässä pääsi käymään näin?

Ensi vuonna alkaa monivuotinen kansallinen hanke Hyvin sanottu – Bra sagt, joka pyrkii parantamaan nykyistä keskustelukulttuuriamme ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Alamme väsyä huutamiseen isoilla kirjaimilla ja huutomerkeillä sekä keskustelun syöpään – haluun ymmärtää tahallaan väärin. 

Ehkä palaamme aikaan, jolloin ikivanha tapamme etusijassa kuunnella vastapuolen kertomaa tulee jälleen muotiin. 

Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa teemalla Mistä tietää? Teema herättää pohtimaan omaa ja läheistensä jaksamista, kun kaikki ei ole kohdillaan. Koskaan ei ole liian aikaista hakea apua. Kun masennus ja näköalattomuus alkavat saada sanallista hahmoa, niistä on mahdollisuus selvitä – yhdessä.

Viime sunnuntaina sytytettiin kynttilöitä itsemurhan tehneiden muistoksi. Surun ohella kynttilät edustivat myös sanoja, jotka usein jäivät sanomatta tai joita sanottiin liikaa.

Puheella voi helliä ja hoitaa, repiä ja raastaa. Puheilla viedään kansakuntia kohti sotia ja hapuillaan takaisin sovintoon. Käytetään niitä harkiten ja viisaudella.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?