Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kuullessani sanaparin toksinen maskuliinisuus saan välittömästi allergisen reaktion. Toinen itselleni pahoinvointia aiheuttava käsite on intersektionaalinen feminismi. Ei sillä, etteivätkö näiden sanojen takana olevat asiat olisi tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja.

Oksennusrefleksini laukaisee sanojen takana oleva oletus valkoisen heteromiehen edustavan jotain yhteiskunnallista perusmädännäisyyttä, kehityksen jarrua ja konservatismia. Kolmas sana, jonka julkinen viljely saa ohimoni pullistumaan – eritoten kun sen aisapari on kaikkien hyveiden äiti – on liberalismi ja kyseisen aatteen puhtoiset kannattajat.

Viime viikolla kesän ja ruskan sinfonioiden jälkeen marraskuun hillityssä väriloistossa syvään huokaiseva, synkistelyyn taipuvainen mieleni repesi riemunkiljahduksiin. Ikuista nuoruutta, kuohuviiniä ja vaahtokarkkeja julistavalle sanomalle on nimi: toksinen positiivisuus. Mikä ilo ja riemu!

Instagram ja muut sosiaalisen median alustat täyttyvät (kuvakäsitellyistä) kuvavirroista, joissa ikuisesti 25-vuotiaat siemailevat smoothejaan. (Valkaistut) hohtavat hampaat kisailevat ikuisen auringonpaisteen säteiden kanssa kuin Carraran marmori. Ikä on vain numero, eikä kuolemaa ole.

Olen nähtävästi kiintynyt termeihin. Otetaan siis uudissana amerikalisaatio. Sehän jos mikä on toksisen positiivisuuden karikatyyri. Luonnollista tasapainoa, mikä alkaa jo sähkötekniikasta eli positiivisen ja negatiivisen herkkää ja häiriöille altista tasapainoa, ei toksisessa positiivisuudessa ole. Se on yksinapainen maailmankatsomus. Olet epäonnistunut, jos et aina näe asioiden myönteisiä puolia. 

Eri kulttuurit muokkaavat kansalaistensa tunteiden ilmaisua sekä myönteisten ja kielteisten tunteiden arvottamista. Asiasta on tutkimustietoakin. Läntisessä maailmassa ja erityisesti Amerikassa on suurempi pyrkimys korostaa myönteisten tunteiden osuutta ja vähentää kielteisten tunteiden kokemista.

Ystäväni on viisas. Hän satsaa kiitollisuuteen, missä on läsnä ihmiselämän koko väripaletti, tummiakaan värejä siitä poistamatta. 

Kääriydyn kiitollisena ruskan jälkeiseen upeaan värimaailmaan. Mietin rauhassa synkeitä. Enkä saa terveyttäni uhkaavia oireita.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?