Toimittaja: Minna Siilasvuo

Palaan taas ikuisuuskysymykseen: Pitääkö meidän aina valita, haluammeko hyvää vai halpaa? Voiko näitä kahta määrettä yhdistää millään lailla? Jos voi, miten se tehdään? Jos ei, kumpi on tärkeämpää?

Onko tärkeää ajatella vain omaa kukkaroaan, vai pitääkö katse ulottaa kauemmaksi? Entä mikä on lopulta halpaa: se, joka maksaa vähän vai se, joka kestää kauan?

Nämä ajatukset pyörivät mielessäni, kun kävin tekemässä juttua kahdesta paikallisesta yrityksestä. Toisessa jalostetaan poronlihaa, todellista lähiruokaa, ja toisessa leivotaan herkkuja, jotka täyttävät joutsenlipputuotteen tiukkaakin tiukemmat kriteerit.

Olen entisenä pienviljelijänä ihmetellyt aina sitä, miksi juuri ruuan pitäisi olla halpaa. Eikö ruuan pitäisi olla ensisijaisesti hyvää? Ravitsevaa? Mutta halpaa, hmm…

Ruokaa syödään mieluusti joka päivä, joten sen hinnallakin on merkitystä. Erityisesti hinta tuntuu silloin, kun perheessä asuu suursyömäri, esimerkiksi teinipoika. Joskus ruokahuollosta vastaavan aikuisen täytyy valita, tinkiikö ruuan laadusta vai määrästä. Eipä siinä silloin epäröidä kovin pitkään.

Hyvän ja halvan välistä mahdollista eroa joutuu pohdiskelemaan muuallakin kuin ruokakaupassa. Jos ostaa kestävän vaatteen, joka maksaa paljon, onko se kallis? Jaksaako joku laskea vaatteelle päivähinnan käyttökertojen mukaan? Jos jaksaa, se voi asettaa tehdyt ja suunnitellut hankinnat uuteen valoon.

Sain 33 vuotta sitten häälahjaksi tunnetun suomalaisen vaatemerkin pyyheliinoja, kaksi kylpypyyhettä ja kaksi pienempää pyyhettä. Ne maksoivat varmaan aikanaan paljon, mutta koska ne ovat edelleen käytössä, ne ovat varmasti haukkuneet hintansa moneen kertaan.

Molemmat ovat vähän rispaantuneita siitä reunasta, mihin ripustin on kiinnitetty, ja toisen ripustin on poikki. Jonakin päivänä, kun olen oikein reipas, korjaan ne. Voi olla, että ne kestävät toisetkin 33 vuotta, mutta sitä minä itse olen tuskin näkemässä.

Tässä kohdassa joudun paljastamaan, että kun kerroin pyyhkeistäni kyseisen merkin jälleenmyyjälle, hän totesi: ”Valitettavasti laatu ei ole enää yhtä hyvää, vaikka hyvää onkin.”

Niinpä niin. Valinta on meidän. Jos päädymme kymmeneen huonoon tuotteeseen yhden hyvän sijaan, se näkyy ajan mittaan väistämättä jossakin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?