Toimittaja: Kari Kaulanen

Ylitornion kunta sai SPR:n Lapin piirin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen. Perusteluna oli tapa, jolla Ylitornio vastaanotti ensimmäiset kiintiöpakolaisensa syksyllä 2017. Pakolaisten tuloon valmistauduttiin huolella ja tarvittavaa tietoa hankittiin etukäteen.

Ylitornion kunnanhallitus saattoi myös todeta, että vaikka talousarvio ja siihen tilivuoden aikana tehdyt muutokset ennakoivat lähes miljoonan euron miinusmerkkistä tulosta, tilinpäätös päätyykin lähes 450 000 euroa plussalle.

Kolarissa on käynnissä kiivas kaivoskeskustelu. Matkailualue puolustaa lähes 90 vuotta vanhaa elinkeinoaan. Vastapuoli taas odottaa kaivoksen tuovan työtä ja rahaa ja herättävän uinuvan kuntakeskuksen uuteen kukoistukseen.

Kolarin taloudella menee kuitenkin hyvin. Viime vuoden tilinpäätös on lähes 2,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Myös velkaa on lyhennetty yli miljoonalla eurolla.

Samaan aikaan noiden kahden kunnan välissä, Pellossa, ennakoidaan miinusmerkkistä tilinpäätöstä. Päättäjillä on tärkeämpää tekemistä. He vaativat poliisitutkintaa toisistaan ja esittävät kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajistojen erottamista. Käynnissä on vähintään kaksi poliittista ajojahtia.

Uskon, että kuntalaiset eivät valinneet päättäjiä riitelemään keskenään, vaan toimimaan niin, että kuntalaiset saavat edelleen mahdollisimman hyvät palvelut.

Myöskään kunnanjohtajasta valtuusto ei kyennyt päättämään yksimielisesti, vaan valinta tehtiin niukimmalla mahdollisella enemmistöllä.

Eero Ylitalo aloittaa työnsä 9. huhtikuuta, joten hän laskeutuu kulunutta sanontaa lainaten suoraan myrskyn silmään.

Vähintä, mitä kuntalaisena voi toivoa on, että päättäjät hautaisivat sotakirveensä, jotta Ylitalo pääsisi puhdistamaan pöydän. Uskon, että hänen kokemuksensa ja kuuntelu- ja keskustelutaitonsa riittävät asian hoitamiseen, jos hän saa siihen mahdollisuuden.

Se vaatii sitä, että osapuolet nostavat päänsä poteroistaan ja muistavat, mitä varten heidät on päättäjiksi äänestetty.

Kukaan ei varmasti halua, että Pellosta tulee uusi Kittilä.

Vai haluaako?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?