Toimittaja: Kari Kaulanen

Koronavirus on iskenyt matkailusektorin lähes kanveesiin. Hyvin alkanut talvikausi meni lähes kerrasta poikki, kun tartunnat alkoivat levitä Suomessa.

Nyt tilanteen pelätään jatkuvan vähintään tulevan talven ja jopa koko ensi vuoden ajan. 

Matkailu on tärkeä elinkeino koko Suomelle, mutta erityisen tärkeä se on Lapille. Tärkeydestä kertoo sekin, että Lapin matkailutoimijat ovat yhdessä suunnitelleet niin sanotun matkailukuplan, jonka avulla ulkomailta tulijat pidettäisiin mahdollisimman hyvin eristyksissä paikallisista asukkaista. Näin pyrittäisiin välttämään taudin leviämistä kumpaankin suuntaan.

Hallitus ei kuitenkaan suostunut esitykseen, vaan teki oman ratkaisunsa, jossa ei ole maalaisjärjen hiventäkään. Jokainen voi tykönään pohtia, lähtisikö ulkomaanmatkalle, jos joutuisi tekemään koronatestin sekä koti- että kohdemaassa ja joutuisi jälkimmäisessä vielä karanteeniin.

Tietenkin on sellainen mahdollisuus, että matkailuala luo nopeasti testauksista ja karanteenista luksustuotteen, johon kaiken nähneet raharikkaat suorastaan jonottavat.

Todennäköisempää on kuitenkin, että vielä olemassa olevat varaukset perutaan eikä uusia tule. Se tietään vaikeuksia yrityksille, jotka ovat vuosikausien ponnisteluiden tuloksena onnistuneet luomaan asiakassuhteita ulkomaille. Se tietää myös työttömyyttä ja isoa verotulojen menetystä varsinkin sellaisille kunnille, joiden tärkein elinkeino on matkailu.

Kaikki lappilaiset matkailuyritykset eivät ole riippuvaisia ulkomaalaisista asiakkaista. Esimerkiksi Ylläksellä on paljon pieniä majoitusyrityksiä, joiden asiakaskunta on suurimmaksi osaksi kotimainen.

Monelta taholta onkin jo esitetty, että koska suomalaiset eivät uskalla matkustaa ulkomaille, heille on tarjottava kotimaista vaihtoehtoa.

Saman tien on alkanut vanha tuttu virsi Lapin kalleudesta ja yrittäjien ahneudesta. Entisenä matkailuyrittäjänä tiedän jokaisen yrittäjän haluavan, että kulujen jälkeen hän saisi edes pienen koron sijoittamalleen pääomalle ja parhaassa tapauksessa jopa jonkinlaisen palkan työstään. 

Toisaalta nyt voi olla sopiva aika hintojen tarkistamiseen – jos sellaiseen on mahdollisuus – ja uusien suomalaissukupolvien opettamiseen Lapin kävijöiksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?