Toimittaja: Kaisu Niska

Juttukeikkani ovat viime aikoina vieneet useamman kerran Aavasaksan huipulle, jossa olen ihastellut ympärillä aukeavaa maisemaa. 

Tässä eräänä päivänä odottelin sinne tulossa olevaa porukkaa Keisarinmajan piha-alueella. Olin yksin, tuuli ja sateli vettä.

Sitten kuulin puhetta, pihamaalle oli tulossa ihmisiä. Riensin jo vastaan, mutta totesin heti tulijat nähdessäni, ettei kyseessä ole porukka jota odotin.

Jatkoin odottamista. Taas kuului puhetta ja pari matkailijaa saapui koiran kanssa.

Ennen kuin odottamani porukka saapui, oli Keisarinmajan pihalla ja näkötornissa käynyt kymmenkunta ihmistä. 

Vaikka Keisarinmaja ei ollut auki, ei myöskään Café Paviljonki huipun toisella puolella. Lisäksi oli harmaa, sateinen sää ja runsaita vesikuuroja tiputteli taivaalta.

Kymmenkunta matkailijaa puolen tunnin aikana.

Olin hieman hölmistynyt näkemästäni, siitä että omatoimimatkailijat todella käyvät kiertämässä Aavasaksaa säällä kuin säällä. Vesisateella näköala vaaran huipulta ei ole parhaimmillaan, mutta toki maisemat ovat olemassa, oli sää mikä tahansa.

Sunnuntaina kävin vaaran päällä tapaamassa toista porukkaa ja heidän kanssaan oli puhetta yleisesti Tornionlaakson maisemista, matkailusta ja myös Aavasaksasta.

Siellä vaaran huipulla katseltiin eri ilmansuuntiin ja mietittiin, mistä tulevat tulevaisuudessa näkymään tuulimyllyt ja kuinka korkealle horisontissa ne nousevat.

Olen ollut nuoruudestani lähtien uusiutuvien energiamuotojen kannattaja, ja olen sitä edelleenkin. 

Tuulivoima on hyvä asia ja sitä kannattaa hyödyntää, varsinkin kun tuulet tutkimusten mukaan tulevaisuudessa entisestään voimistuvat.

Mutta. Aina on olemassa ”mutta” ja se asian toinen puoli.

Yksi ”mutta” on se, mitä tuulivoimaloiden rakentaminen ja korkealla horisontissa siintävät tuulimyllyt aiheuttavat matkailusta toimeentulonsa saaville yrityksille.

Minulla ei ole tietoa eikä ymmärrystä siihen, mitä myllyjen infraääni tai sähkömagneettinen kenttä aiheuttavat ihmisille ja eläimille, mutta sen ymmärrän, että Lappiin tuleva matkailija kaipaa hiljaisuutta, rauhaa ja koskematonta luontoa.

Jos Aavasaksalta maisemia ihastellessa horisontissa pyörivät tuulimyllyt, onko kyseessä enää matkailijan kaipaama maisema?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?