Toimittaja: Minna Siilasvuo

Viime viikon maanantaina julkaistu THL:n tuottama Koronavilkku-sovellus on ladattu viikon aikana 1,8 miljoonaa kertaa. Näin siitä huolimatta, että epäileviä tuomaita riittää varsinkin sosiaalisen median syövereissä.

Ei kannata pyrskähdellä, jos lähimmäinen kertoo, ettei aio ladata Koronavilkkua, koska a) isoveli valvoo, eikä hän halua kaikkien tietävän, missä ja kenen kanssa oli viikonloppuna, b) jos se rupeaa vilkkumaan ja piipittämään kun hän on kaupassa ja on saanut tartunnan tai c) koko korona on poliittinen juoni.

Yllättävän monella on hurjia harhakäsityksiä koronavilkun toiminnasta. Ei sen ole tarkoitus säikytellä ihmisiä yleisötilaisuuksissa, vaan antaa sovelluksen käyttäjälle tieto mahdollisesta altistumisesta.

Sovellus ei käytä puhelimen paikannusta, vaikka joku puhelinmalli kuulemma kysyy lupaa siihen. Niinpä se ei edes hakkeroituna paljasta, missä olin ja kenen kanssa. Puhelimet, joihin koronavilkku on ladattu, rupattelevat keskenään vain koronasta.

Jos saan oireita, jotka viittaavat koronaan, varaan ajan testiin. Ihan niin kuin ennenkin. Jos oireeni osoittautuvat koronaksi, saan terveydenhuollosta koodin, jonka syötän koronavilkkuun – tai en. Tässä kohdassa luotetaan minun vastuullisuuteeni.

Koska olen vastuuntuntoinen ihminen, syötän saamani koodin Koronavilkkuun, joka puolestaan alkaa töihin. Se lähettää varoituksen kaikille niille ihmisille, jotka ovat viimeisten kahden viikon aikana olleet vähintään 15 minuuttia riittävän lähellä minua. Siis noin kahden metrin etäisyydellä.

Lisäksi heidän puhelimissaan täytyy tietysti olla ladattuna Koronavilkku-sovellus, sillä kyse ei ole taikuudesta vaan tekniikasta.

Siihen mahdollisten varoitettujen joukkoon mahtuu aika paljon ihmisiä, joita en tunne, ja joille en voisi itse ilmoittaa saamastani tartunnasta. Sovellus hoitaa homman, mutta se ei kerro, keneltä altistus on tullut.

Se tietysti harmittaa monia. Niin mahtava juoruilun aihe!

Tähän mennessä Koronavilkkuun on ladattu runsaat 40 avauskoodia. Niiden määrä tulee lisääntymään, kun Koronavilkun käyttöaika pitenee, mutta hyvä niin. Kun avauskoodi on ladattu, tartunnan saaneen oma sovellus lakkaa toimimasta, mutta varoitus lähtee altistuneille.

THL suosittelee sovelluksen lataamista. Ilmainenkin se on, joten…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?