Toimittaja: Kaisu Niska

Elämme jälleen sitä aikaa, jolloin meitä autoilijoita kehotetaan olemaan erityisen tarkkaavaisina ja varovaisina, sillä eteemme voi yhtäkkiä tupsahtaa pieni koululainen. 

Ylitorniolla koulutiensä aloittaa kaikkiaan hieman yli 30 ekaluokkalaista. Suurin osa ekaluokkalaisista aloittaa Ainiovaaran koulussa, joten pieniä vipeltäjiä liikkuu erityisesti Ylitornion taajamassa.

Koulujen lähiopetuksen aloittamisessa on tänä syksynä haasteita, joita ei ole aikaisempina syksyinä ollut. Miten opetus järjestetään turvallisesti? Miten huolehditaan turvavälien pitämisestä ja tarpeellisesta käsihygieniasta koulukuljetuksissa?

Vielä tällä viikolla ennen lehtemme painoon menemistä nämä asiat ovat aiheuttaneet kysymyksiä ja kouluissa opettajat ovat odottaneet mahdollisia viime hetken ohjeita opetushallinnolta ja THL:ltä.

Siksi kerromme koulujen alkamisesta vasta ensi viikon lehdessämme, jotta saamme koottua aiheesta mahdollisimman täydellisen paketin.

Nyt eletään myös tärkeää juhlien aikaa, sillä sekä Ylitorniolla että Pellossa viime keväänä ylioppilaiksi kirjoittaneet saavat lakkinsa juhlallisesti elokuun lopussa. Ylioppilaslistat tulevat liikkeisiin tällä viikolla.

Tällä viikolla tupsahtaa postilaatikkoihimme myös Meän Opiston kurssilehtinen, joka on täynnä mielenkiintoisia ja innostavia kursseja. Jotkut kurssit ovat jo käynnistyneet, osa käynnistyy vasta syyskuun alusta.

Kaiken tämän yllä leijuu edelleen näkymätön uhka, virus, jonka toisella tulemisella meitä on peloteltu keväästä lähtien. Kun tapausten määrä loppukeväästä ja alkukesästä hiipui, se on jälleen kääntynyt nousuun.

Vasta kuukausi, pari sitten koronarajoituksia purettiin, yökerhot ja ravintolat avattiin asiakkaille ja matkustusrajoituksia löysättiin. Moni pelkäsi, etteivät ihmiset osaa pitää turvavälejä, kun elämä palautui muuten normaaliksi.

Nyt vaikuttaa siltä, että pelko osoittautui aiheelliseksi. Turvavälit ovat unohtuneet, samoin käsidesin käyttö ja käsien pesukin.

Olemme menossa kohti koronasyksyä, jonka ennustetaan olevan kevättä pahempi tautijakso.

Voi myös olla, että koronavirus jää kiertämään maapalloa kuten normaalit kausiflunssatkin. 

Sen kanssa on vain opittava elämään.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?