Toimittaja: Minna Siilasvuo

Ihmiset ovat huolissaan. Hyvin huolissaan ja epätietoisia. Pitääkö nyt käyttää kasvomaskia vai ei? Jos pitää, millainen sen tulee olla? Riittääkö, että sen pitää kasvoillaan kun menee kauppaan, vai onko se välttämätön silloinkin, kun menee yksin sieneen?

Kysymykset tuntuvat tyhmiltä ja vähän rasittavilta, mutta silti ihmiset esittävät niitä yhä uudelleen ja uudelleen. Vastauksia ei haluta kuunnella tai sitten stressaantunut kysyjä ei kerta kaikkiaan ymmärrä niitä.

Meillä on käynnissä mielenkiintoinen ihmiskoe. Koronavirus on vaarallinen terveydelle, se on selvää jo lähes kaikille. Joillekin se voi olla tappava tuttavuus, toiset se käy läpi melkein huomaamatta.

Itse tauti ei kuitenkaan käy ihmiskokeesta, vaan se, miten siihen suhtaudutaan.

Osa ihmisistä kiistää kokonaan sen olemassaolon, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Se on vain ”niiden” juoni, salaliitto.

Osa uskaltaa nauraa taudille, ja hyvä niin. Nauru karkoittaa monia mörköjä sinne, minne ne kuuluvatkin. Se ei ole ollenkaan hullumpi tapa selättää pelkoa aiheuttamatta vaaraa sen enempää itselleen kuin toisille.

Aika moni on huolissaan toisten tekemisistä. Eräs ystäväni valitti juuri, että ihmiset ryntäilevät kaupoissa miten sattuu, hyvä kun eivät suuhun tule. Turvavälit unohtuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi odottaa, että edellinen asiakas saa ostoksensa pakatuksi.

Samat ihmiset nousevat kuitenkin takajaloilleen ja tuomitsevat ystäväni kovin sanoin, sillä hän on todella huono ihminen.

Hän aikoo nimittäin matkustaa lomalle ulkomaille.

Ymmärrän kyllä, että matkustaminen voi olla suurikin riski, mutta melkoisia riskejä voi totisesti kohdata missä vain. Kuka tahansa viaton lapsi tai herttainen mummo voi tietämättään kantaa tautia ja levittää sitä ympärilleen.

Mitä me voimme sitten tehdä? Tuskin muuta kuin parhaamme. Pesemme kädet, vältämme tungosta ja pysymme kotona, jos saamme flunssaoireita. Sillä pötkii jo pitkälle.

Ruumiillisen terveyden lisäksi kannattaa pitää huolta mielenterveydestä. Sitten kun on tehnyt parhaansa, voi vaikka ajatella tyytyväisenä vaihteeksi jotain muuta kuin ilmassa leijuvia pöpöjä. Eihän niitä edes näe.

Tauti tulee jos on tullakseen, ellemme voi elää lasikuvun alla.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?