Toimittaja: Idalotta Naousiainen

Tavallisesti kesä on uutisten osalta hiljaista. Aiheet ovat kevyitä, kuten minkälaista jäätelöä kukin syö, tai voiko hauki puraista uintireissulla. Pitkät kirjoitukset saattavat tuntua työläiltä, kun vaihtoehtona on kirjan luku laiturin nokassa tai läheisten seura. Uutiset kuulee tiivistetysti radiosta mummolareissulla tai automatkalla. Radio onkin nykypäivänä aliarvostettu tiedotuskanava. 

Korona on tuonut kesään oman twis-tinsä – ei ole ollut päivääkään, etteikö se olisi tullut jossain muodossa vastaan. Jotkut ovat saaneet seurata tilannetta uutisista kotoa käsin, toiset ovat olleet joka päivä tekemisissä sairastuneiden kanssa. Joillekin raju virus on sattunut omalle kohdalle. 

Itse kuulun tuohon ensimmäiseen etuoikeutettujen joukkoon, onneksi.

Juhannuksen jälkeen kuulemma jo lehti kellastuu. Jos lehti ei kellastu, niin ainakaan aurinko ei enää paista koko yötä. Mitä tältä kesältä jäikään mieleen?

Ainakin Meltosjärvellä selviteltiin alkukesästä kiinteistöjen omistajia vuosilta 2012–2014. He eivät ole saaneet heille oikeutettua korvausta malminetsinnästä aiheutuneesta haitasta. Vuoennonkoskella puolestaan kiistellään voimalinjahankkeesta, jota ainakin maanomistajat, Ylitornion kunta ja Lapin liitto vastustavat. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely päättyi toukokuussa.

Tornionlaaksossa saimme kesäkuussa kuulla kuntien uusimmista päätöksistä sekä vuoden 2019 tilikaudesta. Samoihin aikoihin myös kuntabarometrien tulokset julkaistiin, ja Ylitornion sijoitus puhututti pitkään, ellei edelleenkin.

Tutustuin Ylitornion lukion rehtorin ja opettajien kirjoittamaan kirjaan sekä viime vuosina suosiotaan kasvattaneeseen ympäristötaiteeseen Oranki Artissa. Ja kuten asiaan kuuluu, perehdyin punttikalastuksen suosioon, vetouisteluun Miekojärvellä ja vaappujen tekoon. Nimettiinhän Pello Suomen kalastuspääkaupungiksi.

Vaikka koronan toinen aalto uhkaakin kohottaa kruunuaan, ollaan Suomessa toiveikkaita taudin taltuttamisesta. Useat hienoista tapahtumista olivat tänä kesänä peruttu, mutta jotkut asiat eivät muutu.

Aavasaksalla pidettiin perinteinen juhannusjuhla ja myöhemmin vietettiin Annikki Kariniemi -viikkoa. Ja kuvitelkaa, joissakin paikoissa pääsee jo laulamaan karaokea!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?