Toimittaja: Minna Siilasvuo

Olen seurannut kiinnostuneena viime aikoina käytyä keskustelua suomalaisen marjateollisuuden ongelmista. Kaivatut ulkomaiset poimijat eivät näillä näkymin tule, eivätkä parhaassa tapauksessakaan ehdi mukaan kuin korkeintaan Lapin mustikka- ja puolukkasesonkiin.

Tuttu virsi: miljoonat mätänevät metsiin. Suomalaisten aika menee pitkälti aikoessa. Meinasin mennä marjaan, mutta…

Muutama viikko sitten lappilaisen, marjoja ostavan Polarica Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kristo kertoi radiossa, että kun thaimaalaiset poimijat jäävät tulematta, jokaisen suomalaisen pitäisi poimia teollisuudelle ämpärillinen marjoja.

Ainoastaan siten asiakkaille voitaisiin taata mahdollisuus ostaa talven mittaan kotimaisia marjapakasteita ja -hilloja.

Se kertoo jotakin mittasuhteista. Kuulin haastattelun vain ohimennen autossa, mutta yleensä ”jokainen suomalainen” tarkoittaa ihan kaikkia, kapaloissaan potkivista vauvoista yli satavuotiaisiin; autottomista taajama-asukkaista huonojalkaisiin tai muista marjastusvaikeuksista kärsiviin kansalaisiin.

Veikkaan, etteivät kaikki lähtisi metsään, vaikka sille ei olisi mitään varsinaista estettä. Minä lähden, mutta jos saan sieltä marjoja matkaani, en todellakaan raski myydä niitä teollisuudelle enkä muillekaan. Ovat ne sen verran kovan työn takana.

Joskus 30 vuotta sitten keräsin kyllä silloisen mieheni kanssa marjoja myyntiin, saavikaupalla. Kaksi tärkeää asiaa oli silloin toisin.

Ensinnäkin olin 30 vuotta nuorempi. Ikävä myöntää, mutta sillä on ollut aika iso vaikutus. Minusta on tullut raihnainen köntys.

Toinen, ja ehkä vielä merkittävämpi syy oli se, että silloin joka kylässä ostettiin marjoja. Marjanostajat ovat kadonneet niiden vuosien jälkeen taivaan tuuliin. Lahden Jouko Tengeliössä taisi pitää pintansa kaikkein pisimpään. Viimeinen mohikaani…

Nyt sotkamolainen Marjex perustaa marjojen ostopisteitä lähes sadalle paikkakunnalle Suomessa. Harmi vain, että Tornionlaaksosta katsottuna lähin marjanostopiste on Rovaniemellä. Hyvä tietysti sekin.

On syytä kuitenkin epäillä, ettei sitä yhtä ämpärillistä kannata lähteä varta vasten viemään Rovaniemelle, sillä poimijoille maksetaan luvattoman huonosti. Kannattaa saman tien poimia saavillinen ja pyytää vielä pari kaveria omine saaveineen jakamaan kustannuksia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?