Toimittaja: Kaisu Niska

Vuosi on jatkunut samoilla uutisaiheilla kuin mihin viime vuonna lopeteltiin. Sote ja maakuntauudistus puhuttavat edelleen, milloin huonoin, milloin hieman paremmin uutisoinnein. Väliin on tuntunut siltä, että kun on lähdetty sutta pakoon, on tullut karhu vastaan, mutta viime viikolla silmiini osui uutinen, joka vaihteeksi vaikutti toivoa antavalta.

Koko pohjoisen Suomen maakunnat ovat liittymässä yhteen vastatakseen yksityisten, jättimäisten terveysyhtiöitten kilpailuun yhdessä omalla sote-keskusketjullaan.

Maakuntien yhteinen sote-keskusketju tarkoittaisi meille lappilaisille sitä, että vaikka asumme Lapin maakunnan sote-keskuksen alueella, voisimme yhtä hyvin käyttää ketjun muita sote-keskuksia. Asiakkaalle, tai potilaalle, olisi tarjolla samanlainen palvelu riippumatta siitä, asioiko hän Rovaniemellä, Oulussa vai kenties Sodankylässä.

Pienillä aivoillani, jotka lienevät yhtä pienet kuin Nalle Puh -ressukalla, en silti vieläkään ole päässyt kärryille siitä, mitä kaikkea maakuntauudistus meille pienille ihmisille aiheuttaa. Onko tulossa hyvää vai huonoa?

Maakuntauudistus on kuitenkin varmuudella tulossa. Vaikka meitä kuinka epäilyttäisi tai pelottaisi, mitä se tuo tullessaan, me emme pysty pysäyttämään uudistusta. Voimme vain luottaa siihen, että esimerkiksi tuota sote-keskusketjua valmistelevat maakuntapoliitikot ymmärtävät, mitä ovat tekemässä.

Vertaamatta ketään keneenkään, näin pääsiäisviikolla tuli vain mieleeni ajatus, että aikoinaan eräs Jeesus Nasaretilainen rukoili isältään anteeksiantoa ihmisille, joista hän sanoi, että ”he eivät tiedä mitä he tekevät”.

Toivoa, iloa ja hieman omasta kotikunnasta ylpeyttäkin herätti puolestaan uutinen, että Ylitornio palkittiin viime viikolla Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksella. Kuntaan viime syksynä otettujen kiintiöpakolaisten vastaanottoon valmistauduttiin huolellisesti tietoa ja osaamista hankkien ja perheet vastaanotettiin lämpimin ja avoimin mielin ja sydämin. Lisääkin ollaan valmiita vastaanottamaan, sillä kokemukset ovat sekä kunnan että kuntalaisten mukaan hyviä.

Tuollaisia uutisia luen kotikunnastani mielelläni ja toivon, että tämä vuosi on meille ensisijaisesti hyvien uutisten vuosi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?