Toimittaja: Idalotta Nousiainen

Tänä kesänä kotimaanmatkailu on matkailualan ainoa tulonlähde. Eniten maan sisäisiä matkailijoita näyttäisivät kiinnostavan Lappi sekä kesäkaupungit. Suuren loven alan yrityksiin aiheuttaa ulkomaalaisten turistien poissaolo. 

Yleensä Suomeen saapuvista matkailijoista suurin osa on Venäjältä, Saksasta, Britanniasta, Ruotsista ja Kiinasta. Näistä maista ei vielä tämänhetkisen tiedon mukaan saa matkustaa Suomeen. 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran teettämässä jäsenkyselyssä selviää, että 11 prosenttia hotelleista arvioi olevansa kuuden kuukauden kuluttua konkurssiuhan alla. Kaksi prosenttia jäsenistä arveli, että yritystoiminta loppuu kokonaan puolen vuoden päästä.

Voi mennä vuosia, että ala selviää tästä iskusta. Myös tapahtumajärjestäjät kärsivät taloudellisesta menetyksestä. Eivät pelkästään esiintyjät, vaan kaikki, joiden toimeentulo riippuu tapahtumista, esimerkiksi festivaaleista, jalkapallo-otteluista tai teatteriesityksistä. 

Monet tapahtumajärjestäjät ovatkin toivoneet, ettei lippuja palautettaisi ja ovat tarjonneet faneille tuotteita, joita ostamalla voi tukea tapahtuman jatkumista. Esimerkiksi rockfestivaali Naamat on laittanut pystyyn tukikampanjan. Valikoimassa on ollut muun muassa omalla nimellä varustettu bajamaja ensivuoden festivaaleille.

Tapahtuma-alan järjestäjät eivät ole vielä saaneet vastaavia tukipaketteja kuin vaikkapa ravintola-ala.

Keväällä on ollut myös useita kannanottoja sairaanhoitajien palkoista. Vast’ikään kuitenkin uutisoitiin, ettei Husissa ole maksettu koronalisää, jota lähi- ja sairaanhoitajat ovat toivoneet. Koronalisä olisi ollut korvaus virustartunnan uhkasta. Sairaanhoitajien palkat ovat surkeat. Moni ammatti-ihminen voi saada alallaan 65 euroa tunnilta, mutta ihmisiä hengissä pitävät hoitajat saavat 15–18 euroa tunnilta.

Tasan eivät mene nallekarkit, eivätkä avustukset. Lapin matkailua haluttaisiin lisätä, mutta samaan aikaan rakennetaan maisemaa halkovia voimalinjoja ja tuulivoimaloita. Myös kulkuyhteydet ilman omaa autoa ovat heikot, vaikka yhä useampi matkustaisi julkisilla, jos se olisi mahdollista. Kotimaanmatkailu on oiva tapa tukea Suomen taloutta. Tästäkin lehdestä löytyy siihen muutama vinkki, ja voimalinjahankkeesta voi lukea lisää lehden sivuilta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?