Toimittaja: Idalotta Nousiainen

Kaikki tiedämme, että lapsi kasvaa aikuisen tai ainakin nuoren aikuisen mittoihin murrosiässä. Silloin tytöstä kasvaa nainen ja pojasta mies. Todellisuudessa nuoria voidaan kutsua lapsenomaiseksi vielä pitkään tämän jälkeen. Miksi murrosiän ja nuoruusiän ohittaneet ihmiset joutuvat kuuntelemaan tytöttelyä ja pojittelua vanhemmilta ihmisiltä?

Kulttuurimme on opettanut, että sukupuolia on kaksi ja toinen niistä on kauniimpi, viattomampi ja heikompi. Kutsumalla aikuista keskustelukumppania tytöksi alistaa hänet itseään alempiarvoiseen asemaan ja tulee samalla vahvistaneeksi stereotypiaa siitä, että nuori nainen nyt vain on heikompi kuin saman ikäinen mies. Se voi tapahtua ihan huomaamattakin, mutta sen ei todellakaan pitäisi.

Vuonna 2020 on jo hyvä miettiä, onko sukupuolta tarpeellista mainita tilanteessa ollenkaan. Hyvällä mielellä sanonut ”Sieltäpä tulee reipas tyttö” tai ”Ihana tyttö” saattavat viedä huomion oikeasta asiasta. Siinä tilanteessa ei tunnu siltä, että tulee kuulluksi ja arvostetuksi. Niskaan on vedetty tytön rooli jo ennen kuin on saanut sanaa suustaan. Jos tyttö tai nainen on oikeasti ihana, voi sanoa: olet ihana. 

Naisille on monia muitakin kutsumanimiä, mutta kuten eräässä suomalaisessa tosi-tv ohjelmassa saimme napakasti sanottuna kuulla ”vuonna 2019 naiset eivät ole enää ämmiä”. Tytöttely voi kestää pitkälle aikuisuuteen, jolloin naisesta tulee jo äiti. Silloin hän on nuori äiti. Sitten kun vähän vanhenee, on hän jo täti, mummo tai vanhempi rouva. 

En ole onneksi joutunut niinkään kokemaan tytöttelyä, vaikka olen monessa työpaikassani ollutkin se nuorin tekijä. Sen sijaan olin pienten asiakkaiden ja heidän äitiensä mielestä täti jo ennen kuin täytin 18 vuotta. 

Olen valmistautunut siihen, että tulen kohtamaan tytöttelyä elämäni aikana, mutta jaksan uskoa siihen, että siitä tavasta päästäisiin eroon. Ihmiset muokkaavat kulttuuria. Arvostakaamme muita sukupuolesta riippumatta. 

Elän tässä maailmassa naisen kehossa, joten en voi tietää minkälaista miehenä eläminen on. Selvää kuitenkin on, että olemme kaikki saaneet malliksemme kapeat sukupuoliroolit, joihin meidän tulisi mahtua. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?