Toimittaja: Minna Siilasvuo

”Selvisimme säikähdyksellä.” ”Koko juttu oli hätävarjelun liioittelua.” ”Turhaa pelottelua!” Koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin eteneminen on pysähtynyt Tornionlaaksossa ja koko Suomen Lapissa siinä määrin, että taudin torjumiseksi tehtyjä toimenpiteitä vähätellään ja kyseenalaistetaan monella suunnalla.

Samaan aikaan naapurimaassa Tornionjoen toisella rannalla kaikki on toisin. Tartuntojen määrä on lähtenyt nousuun parin viime viikon sisällä, ja Norrbottenissa on tavattu pelkästään viime viikonlopun aikana 115 uutta tartuntaa.

Varovaisuuteen on siis edelleen aihetta, joskaan ei paniikkiin. Jatkamme toimivaksi osoittautuneella linjalla ja teemme kuin muutkin urheilijat: katsomme, mihin se riittää…

On ollut mielenkiintoista huomata, että korona on sekä mielipide- että poliittinen kysymys. Jokainen, joka on vaihtanut viime kuukausien aikana ajatuksia sukulaisten, naapureitten, ystävien tai satunnaisten tuttavien kanssa, on kuullut vaihtoehtoisia kommentteja maailmanlaajuisesti riehuvasta taudista.

”Tämä koronavouhotus saisi jo loppua.” Tämän mielipiteen takana seisoo vahva ja taudinkestävä suomalainen, jonka lähipiirissä ei ole yhtään tautitapausta. Tähän teräshenkilöön eivät tepsi tauti eikä puukko. Etenee kuin jyrä, eikä tunnusta vaihtoehtoisia mielipiteitä.

”Korona on poliittisen eliitin salajuoni.” Tällä mielipiteellä on vankka ja yllättävän laaja kannattajakuntansa todennäköisesti kaikissa poliittisissa puolueissa. Kaikki perustelut vain lisäävät kannattajien epäluuloa. Musta on helposti selitettävissä valkoiseksi ja päinvastoin.

Samantapaista vaihtelua on nähtävissä rokotteen kehittämisessä. Milloin uusi rokote on valmis viimeistään syksyllä, ehkä jo ensi viikolla; milloin aikaisintaan vuonna 2021, mutta todennäköisesti vasta kolmen vuoden päästä.

Koronaan tehoavat lääkkeet vaihtelevat mielenkiintoisesta mielipuoliseen. Helpotusta tautiin on uskottu saatavan muun muassa verenpaine- tai epilepsialääkkeistä sekä suonensisäisesti annosteltavasta desinfiointiaineesta.

Viimeisin lukemani innovaatio oli kanojen rokottaminen laimennetulla viruksella. Kolmen viikon päästä niiden munat pitäisivät koronan kurissa – ja muna päivässä riittää.

Kunpa se toimisi!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?