Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Jolman suvun juuret yltävät 1500-luvulle asti. Isojako vuonna 1834 nimesi nykyään Kotirannantien ja Lypsytien varrella olevan paikan Mäkijolmaksi. Edes Lapin sota ei tuhonnut 1800-luvun loppupuolella rakennettua asuinrakennusta, eikä helluntaiaattona vuonna 1890 valmistunutta navettaa.

Vetovastuu silloisesta Mäkijolman tilasta on nykyään Outi (o.s. Jolma) ja Nicholas (Nick) Rowella. He olivat päättäneet lukuisien ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen asettautua Outin lapsuuden maisemiin. Tilakin on saanut heidän mukaansa uuden nimen, Rowela.

– Navetta oli jo niin vino, että sille oli pakko tehdä jotain. Muuten se olisi tuhoutunut muutamassa vuodessa, Nick arvioi.

Vanha navetta kätki sisäänsä tarinoita ja esineitä lähes 130 vuoden ajalta. Se oli liian arvokas jäämään ajan hampaan tuhottavaksi.

Navetan rikas historia

Entisen Mäkijolman lisäksi vain kolme muuta ”sodankäynyttä” taloa jäi Jolmanpäässä pystyyn. Sekin velvoitti jälkipolvia tallentamaan tilan historian osaksi elävää nykypäivää.

Rakennus toimi alunperin navettana ja tallina. Myöhempinä vuosikymmeninä sen suojissa on ollut sauna, teurastamo, Hannes Sunilan betonivalimo sekä moottorisahahuoltamo.

Sodan aikana päärakennuksessa toimi saksalainen sotasairaala.

– Löysimme ullakon muhista parisataa konekiväärin patruunaakin, Nick näyttää muutamia vanhoja patruunoita. Muuten ne on luovutettu poliisille.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8–9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy