Toimittaja: Jonna Nikumaa

LAPPEA – Maanantaina 10.6. järjestettiin Lappean Lohessa Luonnonvarakeskuksen ja Rajajokikomission miniseminaari lohen vuoden 2019 kunniaksi. Puhumassa oli kansainvälisesti tunnettuja lohitutkijoita. Tutkijoiden lisäksi puheenvuoron käytti Suomen maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste.

Ranskalainen tutkija Marie Nevoux keskittyi esityksessään taimenten dilemmaan, vaeltaako merelle vai jäädäkö kotijokeen elelemään tammukaksi. Vaellukselle lähtöön vaikuttaa moni asia, niin ympäristö kuin geenit. Asia ei ole yksinkertainen, sillä vaikka jäämällä kala on turvallisemmassa ympäristössä, lähtemällä se voi kasvaa isommaksi.

– Yleisesti meritaimen on isompi kala kuin paikallinen taimen, mutta yksittäinen paikallinen taimen voi silti olla meritaimenta isompi, Nevoux sanoi.

Vaelluksen voi käynnistää vähäisempi energia, elinympäristön kuumuus tai kylmyys, kalapopulaation tiheys tai kalan matala kilpailukyky.

Tutkimuksissa on havaittu, että meritaimenissa on enemmän naaraita ja paikallisissa tammukoissa enemmän uroksia.

– Naaraan on tärkeää poikastuotannon kannalta olla iso, Nevoux selittää.

Lue koko juttu Meän tornionlaakson sivulta 18.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy