Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Ne ajat ovat menneet, jolloin hoitajat olivat piikoja ja palvelijoita potilaan ottaessa passiivisesti vastaan hoitoa potilasvuoteestaan käsin. Sen sijaan edelleen pitää paikkansa vanha viisaus, että ihminen on luotu liikkumaan.

Hoitokulttuuri on kokenut viime vuosikymmeninä valtavan murroksen. Kuntoutuminen pyritään viemään mahdollisuuksien mukaan ihmisten aidoimpaan ympäristöön, koteihin.

Pellossa kunnalliseen fysioterapiatiimiin kuuluu kaksi fysioterapeuttia, Jaana Piippola-Kuusijärvi ja Henna Rundgren, sekä toimintaterapeutti Katja Hyvärinen.

– Haluamme, että kuntoutuvilla ja toipuvilla ihmisillä on tunne, ettei heitä jätetä heitteille. Että heistä välitetään, ja heillä olisi turvallinen olo, fysioterapeutit tiivistävät uutta hoitokulttuuria.

Kuntouttava työote

Sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastot olivat aikaisemmin nimensä mukaisesti paikkoja, joissa potilaat makasivat vuoteissaan hoidon kohteina. Nyky-ymmärryksen mukaan potilas otetaan alusta alkaen mukaan omaan hoitoonsa sen aktiivisena osapuolena.

Vuodeosastojen potilaspaikkoja on vähennetty koko maassa ankaralla kädellä. Hoidon ja kuntoutumisen painopiste on kotona.

– Vuodeosastolla potilaat passivoituvat vähitellen, osa nopeastikin. Kun he pääsevät kotiin, toimintakyky alkaa yleensä heti nousta.

Kuntouttava työote ei jätä vuodeosastolta kotiutuvaa potilasta yksin kotiin selviämään. Hänen pärjäämistään tukee laaja ammatillinen tukirengas.

– Joskus potilaan kotiutuessa mukana ovat fysioterapeutin ohella sosiaalitoimen työntekijä ja jopa rakennusmestari.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 10.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy