Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Tornionlaakson seutukunnan paloasemat Pellossa ja Ylitorniolla ovat osallistuneet ahkerasti Päivä paloasemalla -tapahtumien järjestämiseen. Valistusta ja jännittäviä näytöksiä järjestetään yleisölle lähes vuosittain, mutta yhteisiä harjoituksia ja työtehtäviä on sitäkin useammin.

– Tämä on mukava tapahtuma, jossa saa myös paljon tietoa paloturvallisuudesta. Tapahtuma houkuttelee erityisesti lapsia, mutta moni aikuinenkin on ensimmäistä kertaa paloasemalla, palomies Jussi-Pekka Heinonen kertoo.

Paloasemalla voi testata tietojaan siitä, miten tulee toimia tulipalon syttyessä tai muussa hätätilanteessa. Rohkeimmat voivat halutessaan kokeilla myös palon sammuttamista jauhesammuttimella tai sammutuspeitteellä.

Savusukeltajaksi kursseilla

Palolaitoksella on paljon jännittävää nähtävää: monenlaista pelastuskalustoa paloautoista moottorikelkkoihin ja -veneisiin. Oma lukunsa ovat toimintanäytökset, joissa leikataan onnettomuusauto uhrien pelastamiseksi tai savusukelletaan palavaan konttiin.

– Meillä on Ylitornion kanssa yhteinen kontti, jossa voidaan harjoitella savusukellusta. Savusukeltajan pätevyys saadaan kurssilla, mutta se on voimassa vain vuoden kerrallaan. Ylläpito vaatii vuosittaisen kuntotestin ja harjoittelun lämpimässä. Savusukeltajalla on oikeus mennä suljettuun, palavaan huoneistoon, Pellon palopäällikkö Kari Vikeväinen kertoo.

Tällä hetkellä Pellon palolaitoksen kirjoilla on kahdeksan pätevää savusukeltajaa, mutta määrä vaihtelee hiukan vuosittain. Savusukeltajan varusteita voivat käyttää muutkin kuin savusukeltajat, mutta vain avoimissa paloissa.

Turvallisuus tärkeintä

Kaikki paloasemat kuuluvat nykyään Lapin pelastuslaitoksen alaisuuteen. Naapuriyhteistyötä tehdään myös valtakunnanrajan yli, sillä Pellon palolaitoksella on ollut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan erillissopimus Övertorneån palolaitoksen kanssa. Pellon, Ylitornion ja Övertorneån palokunnilla on käytössään myös yhteinen puominosturi.

– Hoidamme virallisesti hälytykset Pellon, Neistenkankaan ja Valkeakosken alueella Ruotsin puolella, mutta tarvittaessa mennään kauemmaksikin – ja sieltä tullaan tänne.

Lapin pelastusalue on laajuudeltaan noin 100 000 neliökilometriä, ja alueen palokunnat hoitavat vuosittain runsaat 4000 pelastustehtävää. Vapaaehtoisille palokuntalaisille on aina tarvetta.

– Valistus on tärkeä osa meidän toimintaamme. Aina kun mennään vilkut päällä, ollaan myöhässä, Kari Vikeväinen muistuttaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy