Toimittaja: Idalotta Nousiainen

Sari Lantto odottaa, että opiskelijat saisivat palata takaisin kouluun syksyllä, eikä etäopetusta tarvitsisi jatkaa.

YLITORNIO – Kun Suomessa siirryttiin etäopetukseen 18. maaliskuuta, Ylitornion yhteiskoulun lukiossa oli jo etäopetussuunnitelma valmiina. Etäyhteyksiäkin oli ehditty harjoitella kaksi päivää ennen tositilannetta.

– Koulumme on kansainvälisesti suuntautunut ja meillä on yhteyksiä ympäri maailmaa. Näimme jo aika varhaisessa vaiheessa mitä tulee tapahtumaan. Italiasta saimme viestin, että varautukaa, tilanne on paha, lukion rehtori Sari Lantto muistelee etäopetuksen alkua.

Sen jälkeinen kevät on tuntunut pitkältä kuin talvi.

– Yleensä tammikuussa sanotaan, että kohta lauletaan Gaudeamus ja kevät menee aivan hurjaa vauhtia. Tämä kevät ei mennyt, vaan aika pysähtyi.

Kevään edetessä tuli idea koronakevään aikaisten tunnelmien dokumentoinnista. Lantto kirjoitti Apple-ympäristöön englanninkielisiä blogikirjoituksia. Kirjoituksista tykättiin ja kokemuksia haluttiin kuulla lisää. Lantto haastatteli opettajia, ja kootuista tarinoista syntyi kirja nimeltä Talven pituinen kevät. Kirja on kooste opettajien ja oppilaiden kokemuksista etäopetuksen ajalta. 

Lukiolla on eTwinning-tunnustus, joka annetaan kouluille, jotka ovat edelläkävijöitä digitaalisissa ja innovatiivisissa pedagogisissa ratkaisuissa. Lukion etäopetus sujuikin lähes täysin ilman ongelmia ja Lantto on ylpeä henkilökunnan ja oppilaiden suoriutumisesta.

Etäopetus on tuonut työhön muutoksia, mutta Lantto on ilahtunut, että on saanut tutustua opiskelijoissa sellaisiin puoliin, joita ei tavallisesti kouluympäristössä näe.

– Meillä on esimerkiksi ollut lemmikkejä mukana etätunnilla. Jollakin oli mukana hevonen.

Lantto odottaa, että kesällä pääsisi kunnolla rentoutumaan, vaikka ilman lakkiaisia kevät ei tunnu edes loppuneen.

– Odotan kovasti, että pääsemme lakittamaan valmistuneet syksyn alussa.

Sari Lanton kirja Talven pituinen kevät (2020) on luettavissa ilmaiseksi iBooksissa tai PDF-versio osoitteessa https://www.calameo.com/read/002424400718746324901.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?