Toimittaja: Minna Siilasvuo

Turtolan alapuolella näytti näin rauhalliselta.

TORNIONLAAKSO – Tornionjoen tulvaennusteet elävät tällä haavaa säiden mukaan lähes päivittäin. Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki muistutti maanantaina, että ennustaminen on todella vaikeaa.

– Pahanlainen tulva on tietysti tulossa. Karungin kohdalla lumen vesiarvo on tällä hetkellä 225 millimetriä (225 kiloa neliömetriä kohden) eli ajankohdan ennätys. Normaalisti siellä on tähän aikaan vain 50 milliä.

Tausta-arvoja on mitattu vuodesta 1911. Sinä vuonna on ollut 11.6. tulva, jonka vesimäärä oli 3667 kuutiota, ja nyt tulvan vesimäärän arvioidaan asettuvan 50 prosentin todennäköisyydellä 3000 ja 3500 kuution välille.

– Tämän ennusteen mukaan tulva on tulossa kesäkuun puolivälin jälkeen, mutta se on vielä kaukana. Kaikki tietävät, että sääennusteen tekeminen kuukauden päähän on aika epävarmaa. Tämä voi muuttua: joko pahentua tai parantua.

Varautuminen kannattaa

Karungin alueella vesi alkaa nousta toukokuun 25.–26. päivän tienoilla, ja jatkaa nousemistaan kesäkuun puoliväliin saakka.

– Pellossa tulvapenkka on vähän korkeampi kuin meidän vahinkoarviomme, mutta sinnekin ennustetaan suurta tulvaa. Vahinkoraja on asetettu 81,00-tasolle meren pinnasta, ja keskiennuste on juuri siinä vahinkorajalla, Alaraudanjoki totesi.

50 prosentin todennäköisyydellä Pellossa tullaan hyvin lähelle vahinkorajaa.

– Ei välttämättä kannata huolestua, mutta varautuminen kannattaa. Veneet ja laiturit on syytä kiskaista nyt vähän tavanomaista korkeammalle.

Pellossa vesi on käynyt pikaisesti koholla, mutta palannut vielä entiseen asentoonsa. Muoniossa sen sijaan on vielä täysi talvi eikä tulvan merkkejä ole näkyvissä.

– Iso osa vedestä tulee Ruotsin puolelta, ja tämänhetkisen ennusteen mukaan sitä on tulossa noin 1400 kuutiota.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?