Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Koskelassa lihakarjatilaa pitävälle Petri Saukkoriipille pandemia ei ole toistaiseksi näkynyt juurikaan arjen töissä. Navetassa märehtii eväitään tällä hetkellä noin 43 mullia. Teuraspainon saavuttaneet eläimet haetaan normaalisti teurastamolle. Myös lomitukset ovat pyörineet kuten ennen kriisiäkin.

– Epidemia ei näy vielä sen kummemmin.

Maitotilallinen Antero Pantsar vakuuttaa samaa. 

– Maitoauto käy edelleen joka toinen päivä, ja tavarantoimitukset ovat sujuneet normaalisti myös Ruotsin puolelta tulevien erien osalta.

Terveys edellä

Ainoa muutos tilan päivittäiseen toimintaan tällä hetkellä on, etteivät Saukkoriipin ja Pantsarin tiloille oteta nyt vierailijoita. Koronasta ei vielä tiedetä, tarttuuko se myös eläimiin. 

– Itsekin on pysyttävä terveenä. Yksinyrittäjälle kaikki maatilan työt ovat riippuvaisia viljelijän terveydestä, Saukkoriipi kertoo.

Viljelijän sairastuessa on iso kysymysmerkki, löytyykö tuuraajaksi monitaitoinen henkilö.

– Häneltä tulisi navettatöiden ohella hoitua kuukauden päästä alkavat peltotyöt kylvöineen ja myöhemmin sadonkorjuineen, Saukkoriipi pohtii.

Pantsarit ovat oman sairastumisensa varalta opastaneet aikuiset lapsensa tilan perustoimintojen pyörittämiseen. He ovat myös hankkineet tulevan viljelykauden lannoitteet, siemenet ja muut sesonkitavarat hyvissä ajoin etukäteen.

Rehutoimitukset sujuvat

Ostorehun toimitukset Saukkoriipin ja Pantsarin tiloille ovat hoituneet samaan tapaan kuin ennen pandemiaa. Rehurekka tyhjää entiseen tapaansa väkirehun siiloon. Tutut rehu- ja maitoautokuskit eivät tarvitse opastusta, vaan tekevät työnsä tuttuun tapaansa itsenäisesti.

Maatalouskaupat ovat rajoitusten aikana tuoneet maataloustarvikkeet perille asti.

– Ei ole tarvinut lähteä kaupunkiin ostosreissulle. Esimerkiksi vasikoitten juomarehusäkit on toimitettu maatalouskaupasta tilalle, Saukkoriipi kertoo.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?