Toimittaja: Kaisu Niska

YLITORNIO – Ensimmäiset koronatapaukset Ylitorniolla todettiin pääsiäisen aikaan, minkä jälkeen virus on levinnyt nopeasti ja sairastuneita on THL:n koronatilaston mukaan (29.4.) jo 24. Sairastuneita voi olla enemmänkin, sillä osa voi sairastaa koronan jopa niin lievänä, ettei tiedä sitä sairastavansa.

Viruksen on myös todettu tarttuvan niin alkuvaiheessa, että tartunnan saanut voi levittää virusta ennen kuin itse on saanut mitään oireita.

Suurin osa Ylitornion tartunnoista on todettu terveyskeskuksen henkilökunnassa. Johtava lääkäri Kari Askonen kertoi maanantaina Yle Uutisille, että terveyskeskuksen henkilökunnasta tartuntatapauksia on todettu yli 20.

– Tartunnan saaneet tilastoidaan kotipaikkakunnan mukaan, ja meillä käy töissä ihmisiä, jotka asuvat eri paikkakunnalla, Askonen totesi.

Ketjujen toteaminen vaikeaa

Ylitornion tartuntatapausten määrä on kunnan asukasmäärään nähden varsin suuri. Ylitorniolla on nyt ohitettu muun muassa Rovaniemi tapausten tilastoidussa määrässä, sillä Rovaniemellä tartuntoja on THL:n mukaan todettu 23. Torniossa määrä on 33, Kemissä 48 ja Keminmaan kunnassa vain 5.

Tartuntaketjujen toteaminen on tässä vaiheessa jo hyvin vaikeaa. Viranomaistahot selvittävät kuitenkin tartuntaketjuja jokaisen tartunnan osalta parhaansa mukaan, jotta kaikki altistuneet voitaisiin asettaa karanteeniin.

Ylitornion terveyskeskuksen henkilökunnasta ne työntekijät, jotka pääsiäispyhien aikaan todettiin virukselle altistuneiksi, ovat nyt olleet karanteenissa kaksi viikkoa ja voivat palata takaisin töihin.

Ylitornion kunnan koronatiedote

Ylitornion kunnan perusturvajohtaja Eeva Leukumaa ja johtava lääkäri Kari Askonen pitivät keskiviikkona 29.4. palaveria Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemiatyöryhmän kanssa. Palaverissa todettiin, että Ylitorniolla on aihetta huolestumiseen, sillä tilanne on täällä erilainen kuin muissa kunnissa.

– Meillä on paljon eri tartuntaketjujen kautta altistuneita. Terveyskeskuksen henkilökunta tekee hartiavoimin töitä ja testauksia on tehty runsaasti. On todennäköistä, että virusta esiintyy aiempaa enemmän vapaasti oireettomassa väestössä, Leukumaa tiedottaa tilanteesta.

Kukaan ei siis voi olla täysin varma siitä, että on terve eikä tartuta muita, sillä jo päivää, kahta ennen oireiden alkamista voi levittää virusta. Kaikkien kuntalaisten tulee muistaa tämä välttämättömiä asioitaan hoitaessaan.

– Nyt tarvitaan huolellisuutta ja sääntöjen noudattamista jokaiselta. Kokoontumisia tulee välttää ja siten pitää huolta omasta ja läheisten terveydestä. Tilanne on huolestuttava, Leukumaa sanoo.

– Ikäihmisten ja muiden riskiryhmäläisten on erityisen tärkeä noudattaa THL:n antamia ohjeita pysymisestä karanteeninomaisissa oloissa kotona. Sosiaalisia kontakteja tulee ehdottomasti välttää, Eeva Leukumaa korostaa.

Kaisu Niska

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?