Toimittaja: Kaisu Niska

Sinikka Alahannu on tehnyt kangaspuilla kaikenlaista, tässä on tulossa taas uusi matto.

MELTOSJÄRVI – Ylitornion Meltosjärvellä asuva Sinikka Alahannu asui 40 vuotta kaupungissa, Kemissä, kunnes eläkkeelle päästyään muutti takaisin juurilleen. Nyt hän on asunut Meltosjärvellä jo kymmenen vuotta ja viihtyy mainiosti kylän hiljaisuudessa.

Jo Kemissä hän teki käsitöitä, kävi kudontapiirissä ja kutoi mattoja ynnä muuta, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana käsityöharrastus on vauhdittunut entisestään.

– Kemissä joku toinen laittoi aina loimen kangaspuihin, mutta täällä olen päässyt enemmän alkujuurille ja oppinut laittamaan loimetkin itse, Sinikka sanoo.

Meltosjärven koululla on toiminut Meän Opiston kutomapiiri, mutta se loppui tänä keväänä koronan vuoksi. Sinikka ja pari muuta ahkeraa kutojaa eivät kangaspuita kuitenkaan jättäneet.

– Meitä on pari kolme naista, jotka käymme kutomassa koululla. Räsymattoja paukutellaan niin kuin ennenkin, Sinikka kertoo.

Kangaspuilla Sinikka kutoo räsymattojen lisäksi myös liinoja ja verhoja. Mietinnässä juuri tällä hetkellä on 60 senttiä leveä verhokangas, josta voi tehdä verhot joko kapaksi tai pitkiksi verhoiksi.

– Mattoja olen tehnyt tosi paljon, muun muassa semmosen kirkonkaari-mallilla kudotun.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 12.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?