Toimittaja: Kari Kaulanen

Lapin kunnat vaativat kannanotossaan, että paikallislehtien toimintaedellytykset on turvattava poikkeusoloissa. 

Ensimmäisenä asian otti esille Itä-Lapin kuntayhtymä, jonka kannanotto julkaistiin Koti-Lappi-lehdessä. Siinä vaadittiin Postia jakamaan niin tilattavat kuin ilmaisjakelulehdet kerran viikossa ilman jakelumaksua koko maan maaseutualueella.

Edelleen esitettiin, että lehdille maksettaisiin kyseiseltä ajalta palkkatukea, jotta niiden ilmestyminen ei vaarantuisi.

Lapin kuntien kannanotossa todetaan, että ”Lapin paikallislehdet ovat korvaamattomia tiedonvälittäjiä alueella, erityisesti kunnille, seurakunnille, yhdistyksille ja yrityksille. Ne ovat korvaamaton elinvoimatekijä alueellaan”.

Lisäksi painotetaan paikallislehtien tärkeyttä ikääntyvän väestön tiedonsaannin kannalta ja korostetaan lehtien sosiaalista, sivistyksellistä, yhteisöllistä ja yhteiskunnallista tehtävää demokratian puolustajana.

”Eri tavoin vastaavassa tilanteessa ovat kaikki paikallislehdet koko maassa, erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä osassa Pohjanmaata, missä paikallinen tiedonvälitys on usein enää yhden, yksipäiväisen paikallislehden varassa”, Lapin kunnat korostavat ja toteavat edelleen:

”Paikallislehtien toimintaedellytysten turvaaminen on valtiolle verrattain merkityksetön kustannus saatuihin vaikutuksiin nähden. Sillä turvataan omalta osaltaan myös yhteiskuntarauhan säilymistä,”

Lomautuksia Lapin lehdissä

Suomalainen Lehtipaino omistaa suurimman osan Lapin paikallislehdistä. Konsernissa on käyty yt-neuvottelut, minkä seurauksena osa henkilöstöstä on päätetty lomauttaa enintään 90 päivän ajaksi. Tämä koskee Luoteis-Lappia, Enontekiön Sanomia, Kittilälehteä ja Koti-Lappia.

Ilmaisjakelulehdistä Kemi-Tornio kaupunkilehti ja Koillismaan Uutiset ilmestyvät ainakin toukokuun loppuun saakka vain joka toinen viikko, ja henkilöstö tekee 60-prosenttista työaikaa.

Sompiota, Inarilaista ja Saariselän Sanomia kustantava sekä Mainoslinjan toimistot Sodankylässä ja Inarissa omistava Lapin Lehtikustannus Oy on lomauttanut 4,5 työntekijää 13 työntekijästään.

Lomautukset koskettavat myös Meän Tornionlaaksoa. Toimistosta on lomautettu yksi henkilö, ja toimittajat tekevät töitä 60-prosenttisella työajalla. Toimisto on suljettu, ja passikuviin pääsee vain ennakkovarauksella. 

Tornionlaakson Kustannus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Haavisto kannustaa käyttämään paikallisten pienten yritysten palveluita ja näin vasrmistamaan sen, että yritykset ovat palvelemassa meitä vielä, kun virus helittää.

– Paikallislehti on myös paikallinen yritys. Nyt jos koskaan on aikaa lukea myös paikallisia uutisia, Jari Haavisto muistuttaa. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?