Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO - Riikka Gammelin työskentelee kuudetta vuotta Pellon evankelis-luterilaisen seurakunnan diakonissana. Hän palasi Suomeen oltuaan Suomen Lähetysseuran työntekijänä Tansaniassa 5,5 vuotta. Pello on hänen synnyinkuntansa, josta hän oli välillä pois 18 vuotta. 

Mitä teet?

Diakonissana työsarkani on laaja. Normaalioloissa päätehtäväni on ihmisten kohtaaminen kotikäynneillä ja muissakin tilanteissa. Iso osa työtäni on myös hartauksien pitäminen palvelukodeissa ja erilaisten tilaisuuksien järjestäminen. 

Työhöni kuuluvat myös kotikäynnit eri-ikäisten ihmisten luona. Seurakunnan puolesta onnittelukäynnit pyöreitä vuosia täyttävien vanhusten luona ovat niin ikään osa toimenkuvaani. 

Monet ihmiset ovat nykyään aika yksin. He kaipaavat keskustelukumppania. Vierailuihin voi liittyä myös sielunhoidollisia keskusteluja.

Keväisin Yhteisvastuu-keräyksen koordinointi vie ison osan työajasta. Pienissä määrin työhön kuuluu myös taloudellisen avun välittämistä vähävaraisille. 

Missä olet juuri nyt?

Käyn aamulla työpaikallani kirkkoherranvirastolla. Sen jälkeen työ jatkuu etätöinä kotoa käsin. Seurakunnan työntekijöistä kaikki suorittavat osan töistään virastolla, mutta mahdollisuuksien lopun teemme etänä. 

Epidemia tyhjensi kalenterini. Kotikäynnit, hartaudet ja kaikki tilaisuudet on peruttu. Myös jumalanpalvelukset on yleisöltä peruttu, mutta niitä voi seurata netin välityksellä. Nämä tilaisuudet kirkosta ovat nähtävissä Pellon seurakunnan Facebook-sivulla. Sinne pääsee myös seurakunnan nettisivujen kautta. Viime sunnuntain jumalanpalvelusta on katsottu jo yli tuhat kertaa! 

Keskustelut, jotka ennen kävin kasvotusten, hoidetaan nyt puhelimitse. Ihmiset ottavat puhelinkeskustelut ymmärtävästi: tilanne on nyt tämä. He ottavat asian tosissaan ja ovat ylipäänsä iloisia, kun joku soittaa. 

Miten koronaepidemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?

Kahdeksanvuotias tyttäreni on edelleen koulussa, joten oma arkemme on muuttunut siltä osin vähemmän kuin monen muun perheen. 

Lapseni harrastukset ovat tietenkin tauolla. Hän ei voi käydä isovanhempiensa tai kavereidensa luona, eivätkä he meillä. 

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 3.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?