Toimittaja: Kaisu Niska

AAVASAKSA – Rajanylitys Aavasaksan kohdalla Övertorneån ja Ylitornion välillä jatkuu rajavartijoiden ympärivuorokautisessa valvonnassa. Apulaiskomentaja Janne Kurvinen Lapin Rajavartiostosta kertoo, että vuorokaudessa rajan ylittää noin neljäsataa henkeä.

– Eilen pidetyn kirjanpidon mukaan ajoneuvoja oli 330 ja henkilöitä 395, Kurvinen sanoi perjantaina.

Ovatko työmatkalaiset kulkeneet töissä Ruotsissa vai päinvastoin, siitä ei Kurvisella ole tietoa.

– Mutta ainoastaan työssäkäyvät tai he, joilla on muu välttämätön tarve ovat ne, joille rajan ylitse kulkeminen sallitaan. Työnantajia on kehoitettu antamaan työntekijöilleen työtodistus, jonka esittämällä kulkuluvan saa helpommin.

– Joskus on jouduttu keskustelemaan, onko tarve käydä Ruotsissa tai tulla sieltä Suomeen sellainen, että sitä voidaan pitää välttämättömänä. Kaupassa käynti, kaljan tai nuuskan hakeminen, tai vaikkapa postin hakeminen ei sellainen tarve ole.

Kurvinen kertoi, että alkuvaiheessa rajavartijat joutuivat käännyttämään ihmisiä takaisin tulosuuntaansa, mutta enää tässä vaiheessa sellaisia liikkujia on harvoin.

Jos tulee lisärajoituksia…

Vielä perjantaina ei Suomen valtiovallalta ollut tullut päätöksiä lisärajoituksista rajaliikenteelle.

– Virallisilla rajanylityspaikoilla on valvonta 24/7 ja muutakin rajaa valvotaan partioiden ja teknisiä valvontajärjestelmiä hyödyntäen.

Väylää ei siis ylitetä sen enempää kävellen, hiihtäen kuin moottorikelkallakaan huomaamatta. Eräs ylitorniolainen ulkoilija kertoo tämän huomanneensakin, kun rajavartijat kiirehtivät kysymään, millä asioilla hän siellä liikkui.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 10.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?