Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Maassa voimaan astuneen valmiuslain myötä kansalaisten liikkumis- ja kokoontumisvapautta on rajoitettu ankarasti. Suurin osa esikoulun ja perusopetuksen oppilaista sekä kaikki lukion opiskelijat siirtyivät Pellossakin etäopetuksen piiriin.

Tilanne on koulujen kannalta ainutlaatuinen. Opettajakunta joutui muutamien päivien aikana rakentamaan oppilailleen etäkoulumallin, jotta koulutyön jatkuvuus valmiuslain voimassaoloaikana voidaan taata. 

– Tavoitteena on hioa toimintaa koko ajan saadun palautteen perusteella. Kannustan koti- ja kouluväkeä toisiaan tukevaan, hyvään ja avoimeen vuorovaikutukseen. Nyt voi ola armollinen itseä ja myös muita kohtaan, sivistysjohtaja Mari-Annika Hemmi kehottaa tässä kaikille uudessa tilanteessa. 

Opettajien digiloikka

Opettajilla on hyvät digitaidot, mutta uusi tilanne on haastanut heitä aivan toisenlaiseen tilanteeseen hyvin lyhyessä ajassa.

– Opettajat ovat ottaneet aivan käsittämättömän digiloikan. He ovat hypänneet kokonaan toiseen ympäristöön etäkoulun myötä.

Hemmin mukaan yhteistyö henkilökunnan kesken ja kotien kanssa on ollut todella hyvää. Yhteydenpitoa kodin ja koulun välillä ollaan myös vahvistamassa opettajien saadessa käyttöönsä työpuhelimet lähipäivinä. 

– Toinen toistensa auttaminen ja tukeminen ovat nyt voimaa.

Oppilashuolto pelaa

Etäkoulu vaatii oppilailta enemmän itseohjautuvuutta ja omatoimisuuttakin opiskelutavan ja -rytmin muututtua. Koulujen siirtyminen etäopetukseen voi pahimmassa tapauksessa nostaa joidenkin oppilaiden riskiä pudota opiskeluvauhdista pois. 

Oppilashuollossa on varauduttu tilanteeseen. Sen palvelut toimivat edelleen. Normaalit tukipalvelut ovat tosin saatavilla enimmäkseen etänä. Opettajat ovat yhteyksissä oppilaisiin ja heidän huoltajiinsa.

– Turvaverkkoa on. Apua ja tukea tarjotaan ja pyritään kehittämään niitä tarvitseville.

Osana oppilaista huolehtimista koulu toimii nyt laajemmin yhteistyössä myös kunnan nuorisotyön kanssa.

Uudenlaista nuorisotyötä

Rovaniemellä nuorisotoimi otti koronavirusepidemian vuoksi käyttöön yhtenä toimintamuotona netissä toimivan nuorisotilan. 

Nuoriso-ohjaajat päivystävät kyseisessä digitaalisessa nuorisotilassa päivittäin. Nuoret voivat viestittää Discord-sovelluksessa puhekanavalla tai chatissä. Siellä on myös omia keskusteluryhmiä korvaamassa väliaikaisesti lakkautettua ryhmätoimintaa. 

Nuoret ovat ottaneet toiminnan hyvin vastaan. 

– Kuultuamme Rovaniemellä käyttöön otetusta palvelusta otimme yhteyttä sinne kuullaksemme toiminnasta lisää. Se päätettiin ottaa huhtikuun alussa käyttöön Pellossakin.

Meillä osa koulunkäynninohjaajista alkaa rakentaa ja ylläpitää tätä digitaalista nuorisotilaa. 

– Se tarjoaa nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta ohjausta, tukea ja aikuisen keskustelukumppanin sekä mahdollisuuden tavata tuttuja ja kavereita digitaalisesti.

Koulu informoi nuoria, kun palvelu on valmis otettavaksi käyttöön. Digitaaliseen nuorisotilaan liittymisen ohjeet tullaan antamaan Wilma-viestin kautta.

Vaikka tilanne on ollut opetushenkilökunnalle haastava, se on suhtautunut Hemmin mukaan siihen tosi hyvin.

– Kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?