Toimittaja: Kaisu Niska

YLITORNIO – Suomi ja koko maailma on nyt poikkeustilassa koronaviruksen vuoksi, mutta kulkutauteja ja kovia influenssoja on sairastettu aikaisemminkin. 1950-luvun lopulla ihmisiä kaatoi petiin aasialainen ja 1960-luvulla hongkongilainen. Aasialaisen muistavat ihmiset kertovat, että tauti oli kova ja sitkas.

Sairaanhoitajakoulussa…

Kuivakankaalla asuva 83-vuotias Iiris Orre kertoo olleensa sairaanhoitajakoulussa ja ensimmäisen vuoden oppilaana sairaalassa, kun aasialainen iski.

– Siellä oli 40 potilasta ja yhtenä aamuna töissä olimme vain minä ja osastonhoitaja, kaikki muut työntekijät olivat kipeänä. Se osasto, millä olin, oli miesten kirurginen osasto, en muista että kukaan olisi siellä kuollut, mutta sydäntautiosastolla kuoli.

– Sinä päivänä loppupäivästä mulla rupesi kutittamaan kurkkua ja lähdin kotiin sairastamaan. Olin kovassa kuumeessa monta päivää ja siitä mulle varmaan jäi herkkyys poskiontelotulehduksiin, Orre kertoo.

– Mutta ei siitä aasialaisesta puhuttu silloin erityisesti, ei niin kuin nyt koronasta, en muista oliko silloin hengityskoneitakaan tai joutuiko semmosiin ihmisiä.

Orre miettii, että tänä päivänä leviävästä koronasta ei tiedetä, jättääkö sen sairastaminen vastustuskyvyn uutta tautiaaltoa vastaan, vai voiko sen sairastaa uudelleenkin.

– Ennen vanhaan oli monta tautia, jotka kiersivät, tuhkarokko, vesirokko ja vihurirokko, ja niihinkin saattoi jopa kuolla, mutta niistä sai immuniteetin myöhempään.

– En ole osannut kausi-influenssaa pelätä, mutta rokotukset olen kyllä niitä vastaan ottanut. Mulla on lapsena sairastetusta keuhkokuumeesta jäljet keuhkoissa, joten koronaa kyllä pelkään ja yritän suojautua. Pysyn kotona ja syön c-vitamiinia, appelsiineja ja hapankaalia, Orre sanoo ja kehottaa kaikkia muitakin ihmisiä pysymään kotosalla.

– Ei saa riskeerata itteä eikä muita.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 16.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?