Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kyösti Javarus (vas.) ja Antti Hietamies kehoittavat kaikkia noudattamaan nyt valtioneuvos- ton määräyksiä välttää kaikkea turhaa liikkumista.

PELLO – Ruotsin puolelle vievällä sillalla odottaa ainutlaatuinen näky. Suomen puoleiselle rajalle on parkkeerattu Rajavartioston autoja sekä ympärivuorokautisesti toimiva partiointi. Valtakunnan raja on kiinni.

– Täällä on käyty ihmettelemässä ja voivoteltu, kun ei pääse enää Ruotsin puolelle kauppaan. Pääsääntöisesti ihmiset ovat kuitenkin ymmärtäväisiä, vanhempi rajavartija Kyösti Javarus kertoo rajasillan Suomen puolella.

Raja on suljettu nyt toistaiseksi. Rajoitukselle ei ole ilmoitettu suoranaista loppumisajankohtaa.

– Elämme tilanteen mukaan.

Rajan yli vain erityisluvilla ja -syillä

Länsirajan kaikkilla raja-asemilla on nyt ympärivuorokautinen valvonta. Jokainen rajaa ylittävä pysäytetään joka ylityskerralla. Lähtökohtaisesti vain työpaikka- ja raskasliikenne saavat ylittää rajan.

– Yritykset ovat jo laatineet dokumentit koskien niitä työntekijöitä, autoja ja asioita, joiden takia joudutaan ylittämään raja, Javarus kertoo.

Yksityisliikenteen puolella vain riittävän tärkeät perhesyyt oikeuttavat nyt liikennöintiin maiden välillä.

– Täällä on sukulaisia ja perhettä molemmin puolin jokea, Javarus arvioi jokilaakson erikoistilannetta.

Omaisetkin ovat yleensä olleet valmistautuneet rajan ylitykseen eri dokumentein.

– Rajan ylittäjillä on vastuu, kannattaako heidän käydä vanhustensa luona, vai voisiko asiat hoitaa muuten. Puhelinkin on keksitty.

Yhteisvastuuta

Vanhempi rajavartija Antti Hietamies oli saanut siirtokomennon Vainikkalan raja-asemalta Pelloon. Hän aloitti työnsä Pellossa viime perjantaina.

– Vainikkalassa on Schengen-alueen raja-asema, mutta periaatteessa työ Pellossa on samanlaista, hän arvioi.

Joillakin ihmisillä on ollut vaikeuksia hyväksyä kulkurajoituksia. Rajavartiolaitos on joutunut käännyttämään useita henkilöitä pois päivittäin.

– Joskus halutaan mennä oma napa edellä. Nyt pitäisi toimia toisin, eikä ajatella vain omaa haluaan liikkua, rajavartijat toteavat yhdessä.

Javarus kertoo joidenkin vedonneen tarpeeseensa käydä tarkistamassa esimerkiksi mökkinsä tilan.

– Nyt voisi peräänkuuluttaa yleistä auttamista. Voisiko tuollaisissa tilanteissa soittaa mökkinaapurille tai äitimuorin naapurille, että voisitko käydä tarkistamassa, Javarus ehdottaa.

Kun ihmiset liikkuvat, myös taudit liikkuvat.

– Toivomme, että ihmiset ottavat nykyiset rajoitukset vakavasti, ettei tilanne menisi vielä tiukemmalle, Hietamies korostaa ihmisten omaa vastuuta yhteisestä turvallisuudestamme.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?