Toimittaja: Tuija Paakki, tiedotussihteeri Lapin rajavartiosto

Hallituksen päätöksen mukaisesti Suomen rajanylitysliikennettä rajoitetaan torstaista 19.3.2020 klo 00:00 alkaen. Päätös on voimassa 13.4.2020 asti. Henkilöliikennettä rajoitetaan itärajalla ja sisärajoilla. Sisärajoille palautetaan rajatarkastukset. Rajavartiolaitoksen toimenpiteet rajanylitysliikenteessä toteutetaan Schengenin rajasäännöstön ja rajavartiolain perusteella.

Rajanylitysliikenteeseen tulevat muutokset Lapissa

Suomen kansalaisten ei pidä matkustaa ulkomaille.

Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, Suomessa asuvat EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset sekä heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset saavat palata Suomeen.

Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.

Lapin lentoasemat

Rovaniemen, Kittilän, Enontekiön ja Ivalon lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.

Suomen ja Venäjän vastainen raja

Sallan ja Raja-Joosepin kansainvälisillä rajanylityspaikoilla Venäjä on rajoittanut rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla 17.3.2020 klo 23.00 alkaen. Ulkomaan kansalaiset eivät tällä hetkellä pääse Venäjälle. Suomalaisten paluuliikenne on mahdollista. Tavara- ja rahtiliikenne Venäjälle ja takaisin Suomeen jatkuu.

Rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin voidaan tehdä rajanylityspaikkakohtaisia rajoituksia, joista tiedotetaan erikseen.

Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan vastainen raja

Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ja Ylitornio pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle. Välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne voidaan sallia. Muualta rajanylittäminen ei ole sallittua.

Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle. Lisäksi välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne voidaan sallia. Muualta rajanylittäminen ei ole sallittua.

Välttämättömänä työmatkaliikenteenä ja muuna välttämättömänä liikenteenä voidaan pitää esim. terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaisten, terveysalan tutkijoiden ja vanhustenhuollon ammattihenkilöstön rajat ylittävää matkustamista.

Rajanylitysliikenteen rajoittamisesta lisätietoja löytyy www.raja.fi -sivustolta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?