Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Valtioneuvoston viime maanantainen päätös valmiuslain käyttöönotosta on rauhan ajan järein keino suojata maamme kansalaisia.

Valmiuslaki selkiyttää ja ohjeistaa myös kunnallista päätöksentekoa ja toimintaa. Selkeimmin rajoitukset näkyvät koulujen ja muun sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveydenhoidon yksiköiden toiminnassa. Valmiuslain säädökset ovat tällä erää voimassa ensi kuun 13. päivään asti.

– Valtioneuvoston linjaukset ehkä helpottivatkin meidän omaa päätöksentekoa, kunnanjohtaja Eero Ylitalo totesi pian maan hallituksen maanantaisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Tilanteeseen valmistauduttu

Kunnan viranomaiset olivat valmistautuneet monin tavoin uhkaavaan virusepidemiaan ennen valtioneuvoston määräyksiäkin. Yhteistyö vastaavan lääkärin, kunnanjohtajan, eri yksiköitten johtajien, Pellon Serviisin sekä palo- ja pelastuslaitoksen kanssa on nyt erityisen tiivistä.

– Tilannetta seurataan jatkuvasti hyvin tarkkaan, kunnanjohtaja Ylitalo vakuuttaa.

Lapin kunnanjohtajat työskentelivät koko edellisen viikonlopunkin omassa Whatsapp-ryhmässään asian tiimoilta.

– Vaihdoimme tietoja ja kunnissa tehtyjä linjauksia, sekä mitä ja miten kunnat aikovat lähiaikoina tehdä kuntalaistensa suojaamiseksi ja virusepidemian hillitsemiseksi. 

Valmiussuunnitelma ohjeistaa

Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi toteaa kunnassa toimittavan samalla tavalla kuin aikoinaan sikainfluenssan aiheuttaman epidemian kanssa. 

Kunnan valmiussuunnitelmaa on päivitetty epidemian kehittymisen myötä.

Vs. vastaava lääkäri Tapani Risku on rauhallinen.

– En näe mitään syytä, miksemme selviäisi tilanteesta.

Kunnassa on resursseja hoitaa potilaat, ja vuodepaikkoja voidaan tarvittaessa lisätäkin.

Korteniemen mukaan terveyskeskuksessa on alettu valmistella tyhjiä huoneita, joissa on lisähappivalmius.

– Tavoitteena on kuitenkin hoitaa sairastuneet koteihinsa, mikäli heidän kuntonsa sallii sen, Risku painottaa.

Terveyskeskuksen toiminnassa muutoksia

Kunnan kotihoito ja kotisairaanhoito ovat muuttaneet toisiin tiloihin, jotta flunssapotilaille on saatu oma sisäänkäyntinsä terveyskeskukseen. Flunssasairaat ohjataan näin pois varsinaisesta odotustilasta. Näin vähennetään tartuntariskiä.

Potilaita kehoitetaan ottamaan ensin puhelimitse yhteyttä ajanvaraukseen. Heille pyritään antamaan iltapäivän rauhallisempia vastaanottoaikoja, mikä sekin laskee yleistä tartuntariskiä.

– Koko maassa on tällä hetkellä huoli hoitohenkilökunnan riittävyydestä, jos epidemia leviää voimakkaasti, Korteniemi kertoo.

Huoleen ollaan varautumassa alustavasti myös Pellossa. Tilanteen pahentuessa kevään lomia joudutaan mahdollisesti peruuttamaan. Myös eläkeläisiä tullaan ehkä kysymään töihin. Lisäksi kunnassa kartoitetaan niitä tehtäviä, missä tarvitaan ammattikuntaa, ja missä avuksi riittää käsipari. – Poikkeustilanteessa auttavia töitä voisi tehdä muutkin kunnan työntekijät kuten esimerkiksi minä itse toimistotyöntekijänä sekä vapaaehtoiset, Korteniemi toteaa.

Hoitohenkilökuntaa on kehotettu käyttämään maltillisesti tässä vaiheessa hengityssuojaimia, sillä poikkeavaan käyttöön ei ole toistaiseksi tarvetta. Maltillisella toiminnalla pyritään turvaamaan varusteiden riittävyys tarpeen kasvaessa. 

Riskiryhmät erityiskohteluun

Omaisia on ohjeistettu valtakunnallisesti, että he vähentäisivät sosiaalista kanssakäymistään kodin ja työpaikan ulkopuolella, etteivät he siirtäisi mahdollista tartuntaa ikäihmisiin tai pitkäaikaissairaisiin omaisiinsa. Etätöitä suositaan aina kun se on mahdollista.

– Jos omaisilla on flunssan oireita, heidän ei pitäisi mennä lainkaan vanhusten luo, Korteniemi ohjeistaa.

Hänen kertomansa mukaan omaiset ovat ottaneet ohjeistuksen ymmärtäen vastaan.

Myöskään työntekijöiden ei pidä mennä flunssaisina töihin, eikä silloin tule vapaa-ajallakaan osallistua harrastuksiin taudin leviämisen estämiseksi.

Ikäväestön ja muiden riskiryhmien erityinen suojelu näkyy myös siinä, että vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä on nyt kielletty.

Muutoksia arkeen

Ylitalon mukaan epidemia on tuonut kunnassa käytössä oleviin toimintamalleihin täsmennyksiä ja muutoksia. Yli kymmenen hengen tilaisuudet on kaiken kaikkiaan kielletty. Kielto koskee muitakin kuin kunnan järjestämiä tilaisuuksia.

Eri pinnoilta mahdollisesti saatavan tartunnan ehkäisemiseksi kunnan eri laitoksissa henkilökuntaa on ohjeistettu lisävarovaisuuteen monin tavoin. 

– Vesihanatkin on ohjeistettu sulkemaan kyynärpäällä.

Siivous- ja puhtaanapito on nyt erityisen keskeisessä asemassa.

– Sitäkin on tehostettu muun muassa pintojen ja ovenkahvojen puhdistamisen suhteen, Ylitalo mainitsee esimerkkinä.

Talvisodan henki elää

Epidemian hillitsemiseksi yli 70-vuotiaiden ei suositella enää liikkuvan kotinsa ulkopuolella kuin aivan pakollisissa menoissa. Nyt olisi nuoremmilla, naapureilla sekä kolmannella sektorilla mahdollisuus auttaa koteihinsa ”eristettyäjä” ikäkansalaisia.

– Kolmannella sektorilla, kuten kyläyhdistyksillä, SPR:llä ja Lionilla, sekä vapaaehtoisilla voisi nyt olla nyt hyvä auttaa heitä, Ylitalo vetoaa kaikkiin haastavassa tilanteessa.

Pellon Ponnen naisjalkapalloilijat ovat jo ottaneet haasteen vastaan ja käynnistävät ”kaupassakäyntipalvelun” ikäihmisille maksutta.

– Meiltä löytyy ”talvisodan henkeä” 80 vuoden jälkeenkin, Ylitalo kiittelee.

Kuntalaiset pidetään ajantasalla

Kunnan omille nettisivuille ja Facebookiin välitetään viimeisin tieto epidemiasta ja siihen varautumisesta. Kunta on lähettänyt tällä viikolla myös tiedotteen jokaiseen pellolaiseen talouteen. Koulut informoivat oppilaiden vanhempia tiiviimmin Wilma-järjestelmän kautta.

– Kunnasta lähtee aina vain yksi tiedote eri kanaviin, jotta virheellisen tiedon leviäminen estettäisiin, Korteniemi toteaa.

Viime viikon perjantaihin mennessä terveyskeskuksessa oli tutkittu yksi potilas, jolta oli otettu koronaviruksen varalta näyte. Se osoittautui negatiiviseksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?