Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Itsekin äitinä Victoria lähestyi häntä tervehtimään tulleita lapsia lämpimästi.

PELLO – Kruununprinsessan hypättyä kuninkaallista pariskuntaa kuljettaneesta pikkubussista ulos hän meni välittömästi tervehtimään Jokiranta–Älvstranden-palvelutalon pihaan kerääntynyttä yleisöä.

Ennen vierailua oli ohjeistettu, ettei tapahtumassa käteltäisi virusepidemian vuoksi. Prinsessa Victoria oli juuri niin välitön kuin hänestä on kirjoitettu ja meni itse kättelemään lämpimästi ihmisiä.

– Valtavan hieno päivä! On ollut auringonpaistetta ja lunta, sitä kun meillä ei ole tänä talvena ollut, hän totesi vierailun lopuksi.

Suuri päivä ja suuri kunnia

Tutustuminen Jokirantaan oli yksi kuninkaallisen pariskunnan vierailun kohteista Tornionjokilaaksossa. Kahden päivän matkallaan he tutustuivat muun muassa ammattiopisto Nordin toimintaan ja piipahtivat Juoksengissa olevassa pienessä kyläkaupassa.

– Tämä on vanhuksille suuri päivä ja meille kaikille suuri kunnia, kun saimme niin arvokkaita vieraita, Älvstrandenin osastonjohtaja ja Övertorneån kunnan pohjoisen kotipalvelualueen vastaava Kaisu Eero kertoi.

Asukkaat olivat itse valinneet omat vaatteensa päivään. Yksi asukkaista olisi halunnut esitellä jopa oman huoneensa arvovieraille, mutta aikataulu ei venynyt siihen.

Esikoulun rehtori Birgitta Nilsson totesi niin ikään vierailun merkinneen koululle suurta kunniaa.

– Onhan Tornionlaakso meille tärkeä.

Lapset olivat harjoitelleet meänkielisiä lauluja, jotka kertoivat väreistä. Esikoulu teki vierailun tiimoilta yhteistyötä suomalaisen päiväkodin kanssa. Molempien päiväkotien lapset ottivat kuninkaalliset vieraat vastaan Ruotsin, Meänmaan ja Suomen lipuin. Yksi heistä, Maija, ojensi prinsessalle Ruotsin värejä korostavan kukkakimpun.

Prinsessan välittömyyttä kuvasi hyvin hänen asennoitumisensa lapsiin. Hän polvistui heidän tasolleen ja jutteli hieman tilannetta jännittäneille pienille rennosti.

– Hela gänget! Bra jobbat! hän kannusti lapsia yhteiskuvaan kanssaan.

Myös vanhusten luona vieraillessaan hän oli hyvin lämminsydäminen ja keskusteli luontevasti talon asukkaiden kanssa. Hänestä huokui sydämen sivistys.

Ylpeänä omasta kylästä

Haaparannan, Övertorneån ja Överkalixin terveyskeskusten toiminnanjohtaja Elisabeth Eero oli valmistautunut huolellisesti vierailuun. Hän oli saanut kolme minuuttia aikaa esitellä Övertorneån edistyksellistä terveyden- ja sairaudenhoitosysteemiä.

– Olen iloisella mielellä, että voimme näyttää hyvät yhteistyöratkaisut kunnan ja maakunnan välillä.

Eero toi omassa puheessaan esiin välttämättömyyden ajatella uudella tavalla: kuntalaisten hyvinvointi on kaikkien vastuulla.

– Emme voi jatkaa toimintaa organisaatioista vaan ihmisten tarpeista käsin. On löydettävä uusia työskentelytapoja. 

Eero otti puheenvuorossaan esille myös väylänvartisten yhteistyön molemmin puolin jokea. Esimerkkinä tästä hän mainitsi Suomesta usein Ruotsin puolelle hälytystehtävään saapuvan ambulanssin.

Kaisu Eero puolestaan esitteli vastuualueensa eli vanhusten puolen toimintaa sekä yhteistyötä samassa rakennuksessa toimivan esikoulun kanssa.

– Lapset oppivat luonnollista kanssakäymistä vanhusten kanssa ja päinvastoin. He tuovat taloon elämää.

Kaisu Eero toi esiin myös hyvän yhteistyön muidenkin toimijoiden kuten sosiaalipuolen, Övertorneån kunnan ja ravintola Helmen kanssa.

Allan Lehto esitteli vieraille muun muassa Maupertuis’n retkikunnan merkitystä jokilaaksolle yhä tänäkin päivänä.

– Maupertuis-säätiön tavoitteena on hakea hänen retkikuntansa mittausverkostolle Tornionjokilaaksossa UNESCO:n maailmanperintökohteen statusta.

Kielipedagogi ja metodinkehittäjä Sari Oja edistää työssään Ruotsin vähemmistökielistä suomen- ja meänkielen käyttöä Övertorneån kunnan toiminnassa, esikouluissa ja vanhusten asumisyksiköissä. Hän toi omassa puheenvuorossaan kuninkaallisille esiin rajan ylittävän yhteistyön sekä yhteistyön esimerkiksi Jokirannan palvelutalon sisällä, jolloin vanhukset ja lapset voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään.

Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo jakoi vieraille niin ikään näkemyksiään rajayhteistyöstä ja mitä mahdollisuuksia se voisi tarjota enemmänkin. Hän kertoi vieraille myös omakohtaisesta kokemuksestaan kuningas Kaarle XVI Kustaan vieraillessa Pellossa miltei tasan 50 vuotta sitten.

Ainutlaatuinen konsepti

– Tämä vierailu merkitsee minulle henkilökohtaisesti tunnustusta kovasta työstä, että olemme saaneet Pelloon tällaisen laitoksen. Piti laittaa paita rohki likhoon etenki rakennusvaiheessa, Allan Lehto pohtii.

Hän iloitsee, että vuosien työn ja vastoinkäymistenkin jälkeen talo on lunastanut sekä paikkansa että siihen kohdistetut odotukset. Jokiranta–Älvstranden elää kuten maataloissa elettiin ennen, nuoret ja vanhat luontevasti yhdessä. Sellaisenaan se edustaa kuitenkin mitä nykyaikaisinta tapaa pitää huolta yhteisestä hyvinvoinnista.

Saman katon alla elävät arkeaan ja juhliaan päiväkoti, vanhusten asumisyksikkö, sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottotilat etäyhteysmahdollisuudella sekä ravintolapalvelut.

– Tänä vuonna jo neljä ruotsalaista lehteä on halunnut kirjoittaa tästä konseptista. Olen valtavan iloinen, että täällä on käynyt paljon vierailijoita Ruotsista ja Suomesta, jotka haluavat tietää lisää.

Ruotsinkin puolella Jokirannan tyyppinen palvelukokonaisuus on hyvin harvinainen.

– Se oli varmaan yksi syy, että vierailu kohdistui juuri meille, Lehto arvelee. 

Jokivartista tarjottavaa

Lounasravintola Helmi toimi vieraiden ja isäntäväen kokoontumistilana. Ravintolan pitäjä Helmi Kinnuselle päivä oli jännittävä ja työntäyteinen.

– Teimme lasiterassille avointa tilaa, että vieraat näkisivät kauniin jokimaiseman.

Pöydissä oli siniset pöytäliinat ja pöydillä sinikeltaisia kukkakimppuja. Keltaiset servetit jatkoivat sini-keltaista, vieraat huomioivaa värilinjaa.

Koska vierailuaika oli hyvin rajoitettu vieraille tarjottiin pientä suupalaa, Pörröporon puikulaperunasta valmistettuja sipsejä ja saman talon alkoholitonta Lapin Kuohu -hillakuohuviiniä.

– Olihan se aika hauskaa, että meillekin tuli niin korkea-arvoisia vieraita. Victoria ja Daniel ovat hyvin luonnollisen oloisia.

Tämä oli varmaan monen muunkin ajatus kuninkaallisen vierailun jälkeen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?