Toimittaja: Timo Kunnari

YLITORNIO – Kolme vuotta sitten Ylitorniolla päätettiin tavoitella yhteistoimin valtakunnallista kouluruokadiplomia. Viime viikolla sen saamista juhlittiin näyttävästi Ainiovaaran koulun juhlasalissa.

Ravitsemuspäällikkö Marjaana Liikalan mukaan diplomin kriteereihin kuuluu olennaisesti yhteistoiminta kaikkien osallisten välillä. Kouluruokadiplomi on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Tätä varten on laadittu mittaristo, jolla on kysytty oppilaiden ja muiden kouluruoka-asiakkaiden kokemuksia, näkemyksiä ja uusia ideoita ruokapalvelun järjestämisestä. Yhtenä tärkeänä tahona on ollut kouluruokatoimikunta, jossa on keittiön lisäksi edustajia oppilaista ja heidän huoltajistaan sekä opettajaedustus. 

Diplomi on osoitus siitä, että Ainiovaaran koulussa, johon kuuluvat ruokahuollon puitteissa myös kaikki kolme kyläkoulua, huolehditaan hyvin kouluruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta. Sääntöjen mukaan koulu voi ansaita diplomin, mikäli kouluruokailussa toteutuu ruokailutilannetta mittaava hyvien käytäntöjen kriteeristö.

Ylitorniolla tehtiin 45-kohtainen kysely, jonka tulokset olivat 85-prosenttisesti myönteisiä ja tavoitteen mukaisia. Liikalan mukaan Suomessa tällaisia keittiöitä on noin 370 ja Lapissa kymmenkunta.

Voimme siis aidosti olla ylpeitä oman kunnan kouluruokailusta. Tätä painotti myös Elisa Niemelä, joka on ollut jo useamman vuoden aktiivinen huoltajajäsen ruokatoimikunnassa. 

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?