Toimittaja: Jonna Nikumaa

TORNIONLAAKSO – Maa- ja metsätalousministeriö järjesti 26.2. Kolarissa kuulemistilaisuuden Tornionjoen kalastuksen sidosryhmille. Tilaisuudesta annettiin tiukka evästys vuosittaisiin neuvotteluihin Tornion-Muonionjoen kalastussäännöstä.

Kalastajat jokivarressa eivät katso hyvällä Haaparannalla harrastettavaa rysäkalastusta, se tuli selväksi keskiviikkona Kolarissa, ravintola Meän Paikassa järjestetyssä evästystilaisuudessa.

Maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä tilaisuudessa tultiin hakemaan evästystä Suomen ja Ruotsin välisiin, Tornion-Muonionjoen kalastussääntöä koskeviin neuvotteluihin. Eniten keskustelua herätti kohta, jossa käsiteltiin rysäkalastusta jokisuussa.

Kiinteät pyydykset syyniin

Ehdotus on, että kun kun lohikiintiö on täyttynyt, tulee muun kuin lohen kalastukseen käytettävän kiinteän pyydyksen kalapesä kokea kerran vuorokaudessa. Haaparannalla kalastajat kieltäytyvät nostamasta rysiä ylös ja niiden perät ovat kiinni, vaikka lohenkalastus on päättynyt. Rysään uinut lohi tai taimen on vapautettava, mutta se voi käydä useassa rysässä ennenkuin pääsee jatkamaan nousuaan.

– Pikainen kalanpyynti ja tuonti Suomeen. Ne vievät leivän meidän merikalastajien suusta, kalastuksenvalvoja Juha Niemelä tuhahti.

Toinen keskustelua herättänyt kohta oli heittopainon käytön kieltäminen viehekalastuksessa koko jokialueella. Punttikalastusta harjoitetaan koskialueilla Matkakoskella ja Kattilakoskella. Suomi aikoo ehdottaa sen kieltämistä koko Väylällä.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivuilta 8–9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?