Toimittaja: Kaisu Niska

Jorma Tuokko säestää laulajiaan kosketinsoittimilla.

YLITORNIO – Meän Opistolla laulua opettava Jorma Tuokko aloitti työn musiikin parissa jo reilusti alle kaksikymppisenä. 

– Minut on valittu 16-vuotiaana Fazerin Musiikkikoulun opettajaksi. Äitiltä ja isältä piti kysyä lupa, että saavatko he pyytää minut siihen, Tuokko kertoo.

Hän oli aloittanut heti murrosiän jälkeen klassisen laulun opinnot Lapin Musiikkiopistossa. Ohessa hän opiskeli pianonsoittoa ja klassista kitaransoittoa. 

– Samalla kun toimin Fazerin Musiikkikoulussa, opiskelin musiikkia Lapin Musiikkiopistossa, Länsi-Pohjan Musiikkiopistossa ja jatkoin konservatorion puolella klassisen laulun opiskelua. Olen käynyt myös yksityisten laulunopettajien luona, ja koko ajan soittanut ja kulkenut kosketinsoittimien opetuksessa.

Hammond-urkurien opissa

Jorma Tuokko on saanut oppia huippuluokan Hammond-urkureilta myös Lontoossa. Koulutuksen sponsoroi urkujen valmistaja.

– Laulussa minulla on ollut monta opettajaa, muun muassa Olavi Rahkonen, joka on laulanut Auvo Nuotion kanssa levylle. Hän oli hyvä laulunopettaja. Haaveenani oli päästä opettelemaan laulua vielä pitemmälle, Etelä-Suomeen, mutta siinä vaiheessa äitini oli suojelevainen eikä halunnut päästää minua lähtemään.

Kun Martti Talvela muutti Saksasta Suomeen ja perusti lampolan, Tuokko otti yhteyttä ja kertoi haluavansa yksityisopetukseen.

– Talvela kyseli opinnoistani ja totesi haluavansa tavata, mutta  ennen tätä suunniteltua tapaamista Martti Talvela kuoli.

Klassisen musiikin laulunopinnot jäivät siihen.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 16.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?