Toimittaja: Tapani Melaluoto, Ylitornion kunnanjohtaja

Alkaneen vuoden talousarviota tehdessämme meillä oli tiedossa, että toimintaympäristöä leimaa valtakunnallisesti näkymä suhdannekäänteestä hitaamman kasvun suuntaan. Muun muassa kuntien talouden arvioidaan heikkenevän.

Me aiomme selättää alavireisen näkymän. Sehän sopii varmasti pääministeri Sanna Marinin hallituksellekin. Kunnanvaltuuston joulukuussa päättämästä talousarviosta kumpuaa kunnan tahtotila satsata tulevaisuuteen. Tämä näkyy erityisesti kunnan lähivuosien investointiohjelmassa. Kuluneen vuosikymmenen aikana on rakennettu muun muassa palveluasumis- ja kouluolosuhteita.

Nyt rakennetaan tiloja aivan pienemmille kuntalaisille. Tänä vuonna aloitetaan päiväkodin rakentaminen. Uusi päiväkoti valmistuu ensi vuonna.

Iltasanomat esitteli joulun aikana kuusi henkeäsalpaavaa ja kuvauksellista kohdetta Suomessa. Yksi kohteista oli Aavasaksa. Aavasaksan olosuhteita rakennetaankin entistä paremmiksi. Laskettelukeskukseen rakennetaan lumetusjärjestelmä ja hissin ala-aseman olosuhteita uudistetaan. Investoinneilla tähdätään siihen, että laskettelukausi alkaa jo alkutalvesta. Aavasaksan loma-asuntoalueen kunnallistekniikkaan panostetaan. Myös yrittäjät panostavat Aavasaksalle. Yhteinen tavoitteemme on, että Aavasaksa lähtee nousukiitoon. Ainiovaaraan tehtyä liikuntakeskuksen kehittämissuunnitelmaa aletaan toteuttamaan. Ehtona työn alkamiselle on merkittävä valtion rahoitus.

Positiivinen usko tulevaisuuteen ei perustu pelkästään kunnan tekemisiin. Ylitornion yrityselämässä on hyvä pöhinä päällä. Raanujärven alueelle on nousemassa uutta matkailuun liittyvää yritystoimintaa. Matkailuyritykset suunnittelevat entistä tiiviimpää yhteistyötä. Moottorikelkkareitistöä parannetaan. Kopanmäen teollisuusalueelle rakennetaan uutta teollisuustilaa. Alkkulanraitin varrelle on noussut uutta liiketoimintaa ja näyttää siltä, että lisää on tulossa.

Syksyn yrittäjäjuhlassa oli hyvä tsemppi päällä ja totesimme, että kunta ja yrittäjät soutavat samaan suuntaan. Joulun alla oli televisiossa Mestarien maa -ohjelma, jossa Sami Jauhojärvi opettaa Amin Asikaisen perhettä hiihtämään ja esittelee Ylitornion elinvoimaa ja mahdollisuuksia. Ohjelmassa käy hienosti ilmi edellä kertomani hyvä meininki elinkeinoelämässä. Ohjelma uusitaan useamman kerran alkuvuoden aikana. Kannattaa katsoa.

Esimerkkinä kuntarajojen yli menevästä yhteistyöstä on Pellon kunnan kanssa ja yhdessä Lappia-koulutuksen kanssa virittämämme suunnitelma alueen koulutuspalveluihin. Yhteinen tavoitteemme on varmistaa lukiokoulutuksen säilyminen paikkakunnilla ja parantaa ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksia alueellamme.

Nämä myönteiset asiat esimerkkeinä antavat meille hyvän lähtölaukauksen alkaneeseen vuoteen. Olemme päättäjien kanssa päättäneet, että painetaan kaasua.

Hyvällä yhteistyöllä sekä määrätietoisella työllä selätämme näköpiirissä olevat haasteet. Kotikuntamme on hyvä paikka elää, asua ja yrittää.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?