Toimittaja: Minna Siilasvuo

Meän kylien Pello kokoontui Konttajärven nuorisoseuralla. Puhumassa Jaakko Rautio.

KONTTAJÄRVI – Meän kylien Pello kokoontui toissa viikolla jälleen uudessa paikassa, Konttajärvellä. Yllättävän monelle kävijälle Konttajärven nuorisoseurantalo oli aivan iskemätön paikka, mutta se vahinko tuli korjatuksi.

Kun puheenjohtaja Anne Syväniemi-Kuitunen oli esitellyt ja hyväksyttänyt kokouksen esityslistan, Jaakko Rautio esitteli ihanan lyhyesti Konttajärven kylää ja sen toimintaa.

Kylien iltaan oli kutsuttu vierailijaksi Tuulikki Ahola, joka kertoi Lapin ja Koillismaan Leaderien yhteishankkeesta Ikäihmisten perhehoitoa pohjoiseen. Hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa ikäihmisten perhehoito toimivaksi hoitomuodoksi. Yleisö sai myös nähdä pienen tuokiokuvan perhekodin toiminnasta.

– Hankkeella haetaan toimeksiantopohjaisen mallin rinnalle myös yrityspohjaista perhekotimallia. Sellainen voi toimia muutenkin kuin kuntien kanssa ottamalla itsemaksavia asiakkaita muualtakin Suomesta.

Monenmuotoista perhehoitoa

Kunta tekee päätökset toimeksiantopohjaisen palveluhoitoon pääsystä sekä hoito- ja palvelusuunnitelman asiakkaalle. Kunta säätää toimintaohjeessaan myös asiakasmaksut.

Ikäihmisten perhehoito on avohoitoa. Mikäli perhekotiin muuttava ikäihminen on avohoidon piirissä, sen tarjoamat palvelut – esimerkiksi kuljetuspalvelut ja kotisairaanhoito – säilyvät asiakkaalla.

– Perhehoito voi olla monenmuotoista. Jatkuvassa perhehoidossa asiakas asuu perhekodissa koko ajan. Lyhytaikaisessa perhehoidossa taas asiakas – esimerkiksi omaishoidettava – käy tietyin väliajoin asumassa sovitun jakson. Lisäksi on osa-aikaista perhehoitoa, joka on enemmän päivähoitotyyppistä hoitoa.

Lain mukaan perhehoitajalla ei tarvitse olla terveydenhoitoalan koulutusta, vaan riittää, jos on kokemusta vanhustenhoidosta. Perhehoitajaksi aikoville tarjotaan maksutonta valmennusta, jonka aikana voi vielä miettiä omaa soveltuvuuttaan alalle.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehden sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?