Toimittaja: Kaisu Niska

Juho Kauvosaari opastaa kuusivuotiasta Nooaa, miten pidellä jauhesammutinta ja missä vaiheessa painetaan. Nooa oli käymässä Ylitorniolla serkkunsa luona.

YLITORNIO – Valtakunnallisen Päivä paloasemalla -tapahtuman teemana oli tänä vuonna liesipalo, jonka sammuttamista harjoiteltiin erikseen. Harjoitushuoneessa oli useita muitakin vaaranpaikkoja kuin liedelle jätetty puurokattila: saunassa oli pyykkiteline täynnä pyykkejä kuuman kiukaan vieressä ja pöydällä oli palamassa kynttilöitä vaarallisesti paloherkkien materiaalien lähellä.

Toki harjoitushuoneen kynttilät olivat ledejä, eikä kiuaskaan ollut lämmin, vaikka hehkuikin punaisena.

Paloaseman hallissa lapset saivat tutustua kaikkiin paikalla oleviin paloautoihin, joiden hälytysvalot pistettiin välkkymään. Paloaseman takapihalla sammutettiin ahkerasti paloa Juho Kauvosaaren ja muun paikalla olevan henkilökunnan avustuksella.

”Hienointa!”

Ulkona tapahtunut jauhesammuttimen käyttö palon sammuttamiseen oli lapsien mielestä tapahtumarasteista hienoin juttu. Sammuttimen käyttö tuntui pelottavalta, vaikka Juho Kauvosaari oli vieressä ja apuna, mutta kun sammutus oli tehty, lapset tulivat aina silmät loistaen pois.

Ja kysyipä keneltä vain, niin sammutus oli aina päivän mahtavin juttu.

Muuta opetustakaan ei silti päivässä unohdettu, vaan yhtenä rastina oli jälleen kodin vaaranpaikkojen tunnistaminen, mikä tehtiin ison kuvataulun kanssa. Rastin ohjaaja totesi, että lapset ovat tunnistaneet tavallisimmat vaaranpaikat oikeinkin hyvin.

Liesivahtia ei kuvalapusta tunnistettu, mutta se ei liene mikään ihme, sillä vahti näytti lapussa lähinnä kaukosäädinkapulalta.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehden sivulta 16.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?