Toimittaja: Minna Siilasvuo

TURTOLA – 4.11. 80 vuotta täyttänyt Toivo Jaaranen on monessa mielessä teräsmies. Hän takoo ja taivuttelee metalleja työkseen, ja hipsii ikävuosistaan huolimatta joka aamu pajalleen.

– Jos jää pirttiin venymään, paja kylmenee. Syntymäpäivänä pidin vapaata, kuten joka vuosi. Kun täytin 50 vuotta, olin viikon Puerto Ricossa. Se kiintiö tuli sillä täyteen.

Pajassa on vierähtänyt ihan huomaamatta vuosikymmeniä. Kun hitsauskurssi loppui Ylitorniolla vuonna 1972, Toivo Jaaranen aloitti ”oman työn” tekemisen.

– Vaikka vieraan töitähän nämä aina ovat, kun asiakkaat näitä tuovat.

Hitsauksesta sorvaukseen

Ensimmäiset kymmenen vuotta Turtolan Konepaja oli melkein pelkästään hitsauspaja. Lopuksi Toivolla oli apunaan kolme työntekijää, joiden kanssa tehtiin puolet vuodesta Keskolle moottorikelkan rekiä. Tilattu määrä – oli sitä vähän tai paljon – piti toimittaa kahden viikon sisällä tilauksen tekemisestä.

– Neljä vuotta niitä tehtiin, mutta sitten lääkäri sanoi, että pitäisi keksiä jotakin vähän vähemmän käryävää hommaa. Oli metallinpölyä ja maalinkäryä, ja sain astman.

Toivo Jaaranen arveli, että metallin sorvaaminen voisi olla vähemmän tuhoisaa, ja lähti vuonna 1984 Matarenkiin sorvauskurssille. Paja pantiin lepotilaan siksi aikaa, ja kurssin jälkeen Toivo jatkoi työskentelyä yksin.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?