Toimittaja: Kaisu Niska

Kesällä 2019 Toni Kraatari kävi kalastamassa venäläisten matkanjärjestäjien kanssa.

YLITORNIO – Ylitornion kunnan ja koko Tornionlaakson alueen perusongelmana ovat väkimäärän väheneminen ja ikääntyminen. Yritysneuvoja Toni Kraatari Ylitornion Yrityspalvelusta näkee kuitenkin, että tänä vuonna on tapahtunut paljon positiivistakin.

– Uusia yrittäjiä on tänä vuonna aloittanut useampi, starttirahojakin on myönnetty kymmenkunta. Osa on ihan uusia avauksia, uusia yrityksiä, ja osa sukupolven vaihdoksia tai on ostettu vanha yritys.

Ylitorniolle rekisteröityjen yritysten määrää on Kraatarin mielestä hieman vaikea sanoa tarkasti, sillä tilastoissa on mukana myös niin sanottuja pöytälaatikkoyrityksiä.

– Mutta yli 300 on kuitenkin, se määrä on ollut aika vakio jo pitkään. Huomattavaa on, että yritysten liikevaihdot ovat kasvaneet vuodesta 2013 lähtien.

Meri-Lapin kuntiin verrattaessa Ylitornio on yritysten määrässä peräti ykkönen. Lähes kahdeksan prosenttia Ylitornion väestöstä on yrittäjiä, kun muualla prosentit ovat viiden, kuuden luokkaa.

Työntekijöiden määrä on Kraatarin mukaan hieman matalavireinen, mutta liikevaihto henkilöä kohden on kasvanut. Tämä kertonee automaatiosta ja uusista laitteista.

– Investointitukien määrässä menee tänä vuonna rikki miljoona euroa, Kraatari ennakoi.

Työpaikoiksi muutettuna tämä tarkoittaa noin 30 uutta työpaikkaa.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 10.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?