Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Paula Konttaniemi ja Väinö Siikavirta haluavat vahvistaa väylänvartisten lukuharrastusta.

PELLO – Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kollilauman kömpelöt yritykset oppia lukemaan lienevät painuneet kansalliseen muistiimme lähinnä hupaisena karikatyyrinä.

Lukemaan oppimisella oli lähinnä välinearvo. Veljesten yhteinen tavoite kun oli tehdä naimakaupat. Männistön Venla antoi kuitenkin oppimattomalle veljessarjalle kirvelevät rukkaset.

Heikko lukutaito rajoittaa elämää ja vaikeuttaa menestymistä opinnoissa ja työelämässä edelleen.

– Miten sitä voisi pärjätä elämässä ilman lukutaitoa. Ilman sitä on aina heikoilla, Paula Konttaniemi Pellon kirjastosta toteaa.

Kansainvälinen lukutaitopäivä

Viime sunnuntaina vietettiin kansainvälistä lukutaitopäivää. Tätä YK:n alaista päivää on juhlistettu vuodesta 1967 lähtien.

Sen tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Tänä vuonna teemana ovat lukutaito ja monikielisyys. Teema nostaa parrasvaloihin pakolaisten ja maahanmuuttajien kielelliset tarpeet. Oppiminen omalla äidinkielellä on tehokkaampaa kuin kielellä, jota henkilö on joutunut opettelemaan toisena kielenään.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?