Toimittaja: Minna Siilasvuo

Ville Vanha näytti, miten puun ikä mitataan.

AJANKI – 4H:n ja metsäväen ideoima ja toteuttama metsäpäivä on koonnut jo usean vuoden ajan Pellon ja Ylitornion seitsemäsluokkalaiset nuoret yhteen Napapiirin Erän majalle Ajankiin. Metsäpäivän tarkoituksena on muistuttaa ammatinvalintaa pohtiville nuorille, että metsä on edelleen varteenotettava vaihtoehto silläkin saralla.

Metsänhoitoyhdistys Länsi-Rajan nuoret metsäneuvojat Riina Schröder ja Niko Keränen kertoivat jokamiehenoikeuksista ja puun pituuden mittaamisesta ja Metsä Groupin metsäasiantuntija Ville Vanhan johdolla määriteltiin puun ikää.

Metsäkeskuksen neuvoja Velu Sipolalla oli pöydällään erilaisia materiaaleja kangastilkusta juomatölkkiin – ja kaikkien raaka-aineena oli puu. Puusta syntyy niin röntgensäteitä läpäisevää kipsinkorviketta lääketieteen tarpeisiin kuin komposiittiosia autoon. Mahdollisuuksia on valtavasti.

– Varmaan teistä jokainen on myös pureskellut puuta eli ksylitolipurkkaa. Puun käyttö on ympäristöystävällistä. Esimerkiksi viskoosia voidaan tehdä puusta tai puuvillasta, mutta viskoosikilon tuottamiseen puuvillasta menee 11 000 litraa vettä, kun taas puusta tuotettaessa tarvitaan vain 400 litraa.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 11.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?