Toimittaja: Kari Kaulanen ja Minna Siilasvuo

Ryhmäkuva Lounasravintola Helmen terassilla.

TORNIONLAAKSO – Jaa kuusi, poissa yksi. Katri Kulmuni ei ministerikiireittensä vuoksi päässyt mukaan Lapin kansanedustajien kaksipäiväiselle Tornionlaakson vierailulle. Matkan järjestelyistä vastasi Lapin liitto.

Kuin vakuudeksi siitä, että ”ei erota se, vaan yhtehen tuo” vierailu alkoi Ruotsin Pellosta, missä teollisuusneuvos Allan Lehto esitteli entisen, vuonna 1952 rakennetun koulun tiloihin tehtyä monitoimitaloa. Kyseinen monitoimitalo on harvinainen siinä mielessä, että saman katon alla hoidetaan niin lapsia kuin vanhuksia. Siinä toimii myös Lounasravintola Helmi, joka vastasi vierailun ruokahuollosta.

Kansanedustajien lisäksi paikalla oli päättäjiä ja virkahenkilöitä niin Pellon kuin Övertorneån kunnista.

Yhden äänen turvin

Lounas nautittiin Helmen lasiterassilla, josta avautuu avara näkymä Tornionjoelle ja Suomen puolelle. Lisäväriä – ja -ääntä – tilaisuuteen toivat ulkona määkivät lampaat, jotka, samoin kuin yksi hevonen, on hankittu paikalle niin vanhusten kuin lasten iloksi.

Ruokailun aikana Allan Lehto kertoi – ja Övertorneån kunnanneuvos Thomas Mörtberg vahvisti – että päätös laitoksen vuokraamisesta Allan Lehdolta ratkesi Övertorneån valtuustossa yhden äänen enemmistöllä.

Vanhassa rakennuksessa oli noin 1300 neliötä, uusia on rakennettu kuutisensataa. Vanhuksille on varattu 14 noin 34-neliöistä asiakaspaikkaa, jotka kaikki ovat käytössä. Päiväkoti-esikoulussa on 15 paikkaa. Tällä hetkellä siellä on yhdeksän lasta.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?